Култни састав “Rebel Star” издао албум “Почетак и крај”: Мало рокенрол племе у новој авантури

Бранислав Предојевић
Култни састав “Rebel Star” издао албум “Почетак и крај”: Мало рокенрол племе у новој авантури

БЕОГРАД - Шести студијски албум групе “Rebel Star” под називом “Почетак и крај” од јуче је доступан на свим дигиталним платформама, XT каналу бенда, као и на бандцамп страницама групе и издавача.

Нову поставу “Rebel Star”, која је снимила нови албум, чине Милан Главашки, Жељко Маркуш, Даниел Родик, Звонка Обајдин, Даниел Кадијевић и Јакша Перковић, док је за продуцентским пултом био Жељко Маркуш. Омот албума дјело је Андреја Долинке.

Иван Лончаревић, испред једног од издавача “Поп депресија”, у најави албума пише да је у питању надахнути наставак студијског рада групе.

- Албум “Почетак и крај” је интиман колико и “Демони”, чист и наиван као “Со”, еуфоричан као “Калифонија”, катарзичан као “ Rebel Star” и химничан као “Река”. Кроз десет песама Главашки и екипа завршавају разне своје и туђе реченице, планове и снове и храбро крећу у нове авантуре и грешке. Стих “У леду си рођен, а сијаш дубоко у пролазима” је лајтмотив целог албума “Почетак и крај”, мантра која држи племе на окупу и шифра којом се пријатељи препознају - рекао је Лончаревић.

Милан Главашки, фронтмен и аутор групе, каже да је албум резултат пријатељског рада и добре атмосфере на снимању на неколико локација.

- Да није људи који су креативно допринели овом албуму не би више било “Rebel Star”. Овде сам најмање свирао и аранжирао и зато је албум богатији за “бутик” гитаре Даниела Родика, за лирски сензибилитет Звонке Обајдин, Нине Ромић и Ане Ћурчин, на звучном зиду продукције Жељка Маркуша и младалачкој енергији ритам секције Даниела Кадијевића и Јакше Перковића. Због тих људи, врућине и сунца што нас је у јулу грејало ово је за мене најлепше издање “Rebel Star” до сада” - каже Главашки додајући да је албум прешао дуг пут, али да је резултат вриједан труда.

 - Специјални гости на албуму су Нина Ромић, Јурица Леикауфф и Ана Ћурчин. Демо песме настале су у Мађарској, комплетан бенд снимљен је код Свена Павловића у “Sunday Studios” двадесетак километара у брдима изнад Загреба, а албум је миксован на Новом Београду у “Down There” студију”, док су Андреј Младеновић и продуцент Жељко Маркуш песмама дали завршни облик - каже лидер бенда “Rebel Star”. Албум на винилу биће доступан током 2022. године, као заједничко издање “Pop Depresije” и “Greenger Records”. 

Документарац

Упоредо с албумом група представља и мини-документарац ауторке Марина Узелац, која је забиљежила атмосферу са снимања албума. У скоро шест минута Главашки и екипа посвећено и духовито објашњавају како је дошло до идеје снимања албума, како се Милан савршено повезао са остатком бенда уз помоћ Жељка Маркуша и Звонке Објадин и како је старинска, аналогна атмосфера студија “Sunday Studios” одредила судбину и звук албума. Такође износе занимљиве податке о томе како се план о снимању макси-сингла претворио у раскошну плочу са десет нумера, уз гомилу снимака са лица мјеста који објашњавају студијски процес рада на пјесмама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана