Kultni sastav “Rebel Star” izdao album “Početak i kraj”: Malo rokenrol pleme u novoj avanturi

Branislav Predojević
Kultni sastav “Rebel Star” izdao album “Početak i kraj”: Malo rokenrol pleme u novoj avanturi

BEOGRAD - Šesti studijski album grupe “Rebel Star” pod nazivom “Početak i kraj” od juče je dostupan na svim digitalnim platformama, XT kanalu benda, kao i na bandcamp stranicama grupe i izdavača.

Novu postavu “Rebel Star”, koja je snimila novi album, čine Milan Glavaški, Željko Markuš, Daniel Rodik, Zvonka Obajdin, Daniel Kadijević i Jakša Perković, dok je za producentskim pultom bio Željko Markuš. Omot albuma djelo je Andreja Dolinke.

Ivan Lončarević, ispred jednog od izdavača “Pop depresija”, u najavi albuma piše da je u pitanju nadahnuti nastavak studijskog rada grupe.

- Album “Početak i kraj” je intiman koliko i “Demoni”, čist i naivan kao “So”, euforičan kao “Kalifonija”, katarzičan kao “ Rebel Star” i himničan kao “Reka”. Kroz deset pesama Glavaški i ekipa završavaju razne svoje i tuđe rečenice, planove i snove i hrabro kreću u nove avanture i greške. Stih “U ledu si rođen, a sijaš duboko u prolazima” je lajtmotiv celog albuma “Početak i kraj”, mantra koja drži pleme na okupu i šifra kojom se prijatelji prepoznaju - rekao je Lončarević.

Milan Glavaški, frontmen i autor grupe, kaže da je album rezultat prijateljskog rada i dobre atmosfere na snimanju na nekoliko lokacija.

- Da nije ljudi koji su kreativno doprineli ovom albumu ne bi više bilo “Rebel Star”. Ovde sam najmanje svirao i aranžirao i zato je album bogatiji za “butik” gitare Daniela Rodika, za lirski senzibilitet Zvonke Obajdin, Nine Romić i Ane Ćurčin, na zvučnom zidu produkcije Željka Markuša i mladalačkoj energiji ritam sekcije Daniela Kadijevića i Jakše Perkovića. Zbog tih ljudi, vrućine i sunca što nas je u julu grejalo ovo je za mene najlepše izdanje “Rebel Star” do sada” - kaže Glavaški dodajući da je album prešao dug put, ali da je rezultat vrijedan truda.

 - Specijalni gosti na albumu su Nina Romić, Jurica Leikauff i Ana Ćurčin. Demo pesme nastale su u Mađarskoj, kompletan bend snimljen je kod Svena Pavlovića u “Sunday Studios” dvadesetak kilometara u brdima iznad Zagreba, a album je miksovan na Novom Beogradu u “Down There” studiju”, dok su Andrej Mladenović i producent Željko Markuš pesmama dali završni oblik - kaže lider benda “Rebel Star”. Album na vinilu biće dostupan tokom 2022. godine, kao zajedničko izdanje “Pop Depresije” i “Greenger Records”. 

Dokumentarac

Uporedo s albumom grupa predstavlja i mini-dokumentarac autorke Marina Uzelac, koja je zabilježila atmosferu sa snimanja albuma. U skoro šest minuta Glavaški i ekipa posvećeno i duhovito objašnjavaju kako je došlo do ideje snimanja albuma, kako se Milan savršeno povezao sa ostatkom benda uz pomoć Željka Markuša i Zvonke Objadin i kako je starinska, analogna atmosfera studija “Sunday Studios” odredila sudbinu i zvuk albuma. Takođe iznose zanimljive podatke o tome kako se plan o snimanju maksi-singla pretvorio u raskošnu ploču sa deset numera, uz gomilu snimaka sa lica mjesta koji objašnjavaju studijski proces rada na pjesmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana