“Краљичин гамбит” најгледанија мини-серија на “Нетликсу”: Шаховско чудо осваја свијет

Г.С.
“Краљичин гамбит” најгледанија мини-серија на “Нетликсу”: Шаховско чудо осваја свијет

“Краљичин гамбит” тренутно је једна од најхваљенијих “Нетфликсових” мини-серија, а откако се појавила, чини се да је добила пажњу и похвале гледалаца различитих афинитета и наклоности.

Управо зато није изненађујућа “Нетфликсова” објава да је ово шаховско чудо од серије најпопуларнија мини-серија икада на тој платформи.

Ова серија емитована је у свим државама, укључујући Русију, Кину, Француску, Тајван и Аустралију, а на листи најгледанијих завршила је у чак 92 земље (на првом је мјесту у 63).

Ипак, многи овим бројкама приступају с резервом, јер их је “Нетфликс” сам објавио, а не постоји начин да се њихове статистике независно провјере.

Велика гледаност није једини резултат популарности ове мини-серије. “Гугл” показује да је потражња за “како играти шах” порасла за чак 250 одсто, а роман према којем је серија настала нашао се на листи бестселера 37 година након изласка.

Серија је сачињена из седам наставака, а снимљена је по истоименом роману Волтера Тевиса, смјештена је у педесете и шездесете године прошлог вијека и приказује метеорски успон фиктивне шахисткиње Бет Хармон, дјевојчице усвојене из сиротишта у Кентакију, у свијету шаха резервисаном за мушкарце.

Цијена генијалности главна је линија која повлачи причу о одрастању и зрелости главне актерке серије Бет Хармон, коју глуми Ања Тејлор Џој. Од одрастања у сиротишту, стварања зависности од таблета у најранијем добу, до откривања шаха и учења његовог играња у подруму сиротишта и освајања врха на шаховским такмичењима, ова серија својом причом завела је гледаоце на свим странама свијета и приказала елегантан, предан и оштар пут слома мушке доминације у шаху.

Дојмљива изведба главне глумице Ање Тејлор Џој и двобоји на шаховској табли напетији од боксерских мечева опчинили су гледаоце, па је серија, објављена 23. октобра, постала апсолутни хит широм свијета, а прича о њој траје и мјесец након приказивања.

“Дамин гамбит” је једно од најпопуларнијих и најпознатијих шаховских отварања, које је први пут описао Луис Рамирез де Лусена у свом дјелу “Repetición de Amores y Arte de Ajedrez con ci Iuegos de Partido”, објављеном 1497. године у Саламанки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана