“Kraljičin gambit” najgledanija mini-serija na “Netliksu”: Šahovsko čudo osvaja svijet

G.S.
“Kraljičin gambit” najgledanija mini-serija na “Netliksu”: Šahovsko čudo osvaja svijet

“Kraljičin gambit” trenutno je jedna od najhvaljenijih “Netfliksovih” mini-serija, a otkako se pojavila, čini se da je dobila pažnju i pohvale gledalaca različitih afiniteta i naklonosti.

Upravo zato nije iznenađujuća “Netfliksova” objava da je ovo šahovsko čudo od serije najpopularnija mini-serija ikada na toj platformi.

Ova serija emitovana je u svim državama, uključujući Rusiju, Kinu, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mjestu u 63).

Ipak, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom, jer ih je “Netfliks” sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provjere.

Velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti ove mini-serije. “Gugl” pokazuje da je potražnja za “kako igrati šah” porasla za čak 250 odsto, a roman prema kojem je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Serija je sačinjena iz sedam nastavaka, a snimljena je po istoimenom romanu Voltera Tevisa, smještena je u pedesete i šezdesete godine prošlog vijeka i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistkinje Bet Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentakiju, u svijetu šaha rezervisanom za muškarce.

Cijena genijalnosti glavna je linija koja povlači priču o odrastanju i zrelosti glavne akterke serije Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor Džoj. Od odrastanja u sirotištu, stvaranja zavisnosti od tableta u najranijem dobu, do otkrivanja šaha i učenja njegovog igranja u podrumu sirotišta i osvajanja vrha na šahovskim takmičenjima, ova serija svojom pričom zavela je gledaoce na svim stranama svijeta i prikazala elegantan, predan i oštar put sloma muške dominacije u šahu.

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anje Tejlor Džoj i dvoboji na šahovskoj tabli napetiji od bokserskih mečeva opčinili su gledaoce, pa je serija, objavljena 23. oktobra, postala apsolutni hit širom svijeta, a priča o njoj traje i mjesec nakon prikazivanja.

“Damin gambit” je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih šahovskih otvaranja, koje je prvi put opisao Luis Ramirez de Lusena u svom djelu “Repetición de Amores y Arte de Ajedrez con ci Iuegos de Partido”, objavljenom 1497. godine u Salamanki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana