Кејт Буш руши рекорде уз милионску зараду VIDEO

Б.П.
Кејт Буш руши рекорде уз милионску зараду VIDEO

ЛОНДОН- Скоро 40 година након што је Кејт Буш објавила пјесму "Running Up That Hill", давне 1985. године, пјесма је експлодирала на топ листама након што је кориштена у четвртој сезони "Нетфликсове" серије "Чудне ствари".

Осим што је срушила бројне рекорде на топ листама пјесма је британској музичарки донијела  милионе долара зараде од стриминга. Према сајту "Луминате" оживљавање пјесме,  која је управо ушла у своју трећу седмицу на броју 1 на британској листи синглова, донијела је отприлике 2,3 милиона долара хонорара за стриминг, пошто Буш посједује ауторска права на своје снимке, она ће вјероватно добити најмање 80 одсто зараде .

-Иако смо посљедњих година биљежили значајан пораст каталошких музичких токова  са годишњим растом од 20% у 2021, причча око Кејт Буш подигла је феномен на нови ниво-рекао је Роб Џонас, извршни директор "Луминатеа". Сама пјевачицца и канауторка задивљена је снагом пјесме, што је подјелила на свом блогу.

-Не могу вјеровати, број 1 већ трећу седмицу. Сви смо тако узбуђени! У ствари, све почиње изгледати помало надреално - написала је умјетница.

Нумера "Running Up That Hill",  који је била на 30. мјесто на Билборд Хот 100 листи када је објављена 1985. године, постала је њен први Топ 5 сингл у САД. Новим повратком срушила је три Гинисова рекорда. Пошто је оборен  рекорд за најдужее вријеме потребно да пјесма досегне прво мјесто на британској службеној љествици синглова, као и рекорд за најдужи размак између синглова на врху листе, будући да јој је посљедњи такав био ""Wuthering Heights" објављен 1978. године. Такође, са 63 године, Кејт је сада и најстарија пјевачица која је имала хит број 1. на службеној листи синглова у Великој Британији. Титулу је претходно држала Чер, која је то успјела са пјесмом "I Belive" када је имала 52 године.

Кејт такође није једини извођач којем се дјело представљено у серији вратило на топ листе. Пјесма састава Metallica из 1986. године "Мaster of Puppets" недавно је кориштена у финалу четврте сезоне, а пјесме бендова попут: The Police, The  Clash,  Duran Duran, Toto, Journey  i  Kiss,, појавиле су се током четири сезоне серије, уз појачан  интрес публике за њихове ауторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана