Kejt Buš ruši rekorde uz milionsku zaradu VIDEO

B.P.
Kejt Buš ruši rekorde uz milionsku zaradu VIDEO

LONDON- Skoro 40 godina nakon što je Kejt Buš objavila pjesmu "Running Up That Hill", davne 1985. godine, pjesma je eksplodirala na top listama nakon što je korištena u četvrtoj sezoni "Netfliksove" serije "Čudne stvari".

Osim što je srušila brojne rekorde na top listama pjesma je britanskoj muzičarki donijela  milione dolara zarade od striminga. Prema sajtu "Luminate" oživljavanje pjesme,  koja je upravo ušla u svoju treću sedmicu na broju 1 na britanskoj listi singlova, donijela je otprilike 2,3 miliona dolara honorara za striming, pošto Buš posjeduje autorska prava na svoje snimke, ona će vjerovatno dobiti najmanje 80 odsto zarade .

-Iako smo posljednjih godina bilježili značajan porast kataloških muzičkih tokova  sa godišnjim rastom od 20% u 2021, pričča oko Kejt Buš podigla je fenomen na novi nivo-rekao je Rob Džonas, izvršni direktor "Luminatea". Sama pjevačicca i kanautorka zadivljena je snagom pjesme, što je podjelila na svom blogu.

-Ne mogu vjerovati, broj 1 već treću sedmicu. Svi smo tako uzbuđeni! U stvari, sve počinje izgledati pomalo nadrealno - napisala je umjetnica.

Numera "Running Up That Hill",  koji je bila na 30. mjesto na Bilbord Hot 100 listi kada je objavljena 1985. godine, postala je njen prvi Top 5 singl u SAD. Novim povratkom srušila je tri Ginisova rekorda. Pošto je oboren  rekord za najdužee vrijeme potrebno da pjesma dosegne prvo mjesto na britanskoj službenoj ljestvici singlova, kao i rekord za najduži razmak između singlova na vrhu liste, budući da joj je posljednji takav bio ""Wuthering Heights" objavljen 1978. godine. Takođe, sa 63 godine, Kejt je sada i najstarija pjevačica koja je imala hit broj 1. na službenoj listi singlova u Velikoj Britaniji. Titulu je prethodno držala Čer, koja je to uspjela sa pjesmom "I Belive" kada je imala 52 godine.

Kejt takođe nije jedini izvođač kojem se djelo predstavljeno u seriji vratilo na top liste. Pjesma sastava Metallica iz 1986. godine "Master of Puppets" nedavno je korištena u finalu četvrte sezone, a pjesme bendova poput: The Police, The  Clash,  Duran Duran, Toto, Journey  i  Kiss,, pojavile su se tokom četiri sezone serije, uz pojačan  intres publike za njihove autore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana