Јован Радомир, шведски водитељ поријеклом из Српца  за “Глас Српске”: “Беовизија” ће ми бити забаван изазов

Дејан Јовичић
Јован Радомир, шведски водитељ поријеклом из Српца  за “Глас Српске”: “Беовизија” ће ми бити забаван изазов

СРБАЦ - Када сам добио прилику да водим музички фестивал “Беовизију”, и то на матерњем језику, нисам се двоумио ниједног тренутка, поготово што је ријеч о музичком догађају који је популаран у цијелом региону, рекао је за “Глас Српске” шведски телевизијски водитељ Јован Радомир.

На фестивалу, чији побједник ће представљати Србију на “Евросонгу” у Ротердаму, друштво на сцени ће му правити водитељка Радио-телевизије Србије Драгана  Косјерина, док ће домаћини у “грин руму” бити Кристина Раденковић са РТС-а и аустралијски водитељ српског поријекла - Стефан Поповић.

Јован Радомир, чији су коријени из Бајинаца код Српца, ради на шведском јавном сервису СВТ од 1998. године, као водитељ, репортер и продуцент. Иза себе има познате емисије и програме на националној телевизији, путописне репортаже и документарце, а ово ће му бити нови искорак у каријери.

- Имам драге пријатеље у РТС-у, пошто сам више пута био гост у њиховим емисијама. Јавили су ми се прије пар седмица са овом понудом, након чега сам разговарао са својима на шведској телевизији. Свима је било драго и ја сам пристао. Била ми је част. Ово ће бити забаван изазов - казао је Радомир.

Он је објаснио да путује за Београд 23. фебруара, а пробе ће се одвијати све до прве полуфиналне вечери, која је на распореду 28. фебруара. Друго полуфинале је дан касније, а велико финале 1. марта, када ће се знати која пјесма ће представљати Србију на 65. “Евросонгу”.

- Имали су добар и лијеп пренос “Беовизије” прошле године и надам се да ћемо и ми урадити нешто јако добро ове године. Постоји пуно добрих пјесама и интересантних извођача. Биће занимљив микс разних жанрова, што ми се свиђа - истиче Радомир.

Подсјећа да је Шведска већ дуже вријеме водећа по пласману на “Евросонгу” и често помаже другима својим искуством, а посљедњих година је имала велик успјех са извођачима као што су Мåнс Зелмерлöњ и Лорéен.

- Био сам са шведском делегацијом у Београду 2008. године на “Евросонгу”, а јавност у Србији ме познаје и након што сам 2004. године на српском језику читао гласове шведског жирија и додијелио 12 поена Србији и Црној Гори - нагласио је Радомир, који је својевремено био и предсједник националног жирија за избор шведске пјесме за “Евросонг”.

Радомир је до друге године живио у Српцу, гдје и сада има породичну кућу, а у Шведској живи и ради више од пет деценија. У Катринехолму, у којем је одрастао, проглашен је за почасног амбасадора града.

Аутор је двије књиге на шведском - “Мој Балкан - храна и људи” (2011) и “Балкан - храна, људи и успомене” (2018), које су нашле мјесто у свим великим књижарама широм Шведске. Ријеч је о кувару и путопису, а мјесто у њему су нашле и фотографије из родних Бајинаца и Српца, као и традиционални кулинарски рецепти из ових крајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана