Jovan Radomir, švedski voditelj porijeklom iz Srpca  za “Glas Srpske”: “Beovizija” će mi biti zabavan izazov

Dejan Jovičić
Jovan Radomir, švedski voditelj porijeklom iz Srpca  za “Glas Srpske”: “Beovizija” će mi biti zabavan izazov

SRBAC - Kada sam dobio priliku da vodim muzički festival “Beoviziju”, i to na maternjem jeziku, nisam se dvoumio nijednog trenutka, pogotovo što je riječ o muzičkom događaju koji je popularan u cijelom regionu, rekao je za “Glas Srpske” švedski televizijski voditelj Jovan Radomir.

Na festivalu, čiji pobjednik će predstavljati Srbiju na “Evrosongu” u Roterdamu, društvo na sceni će mu praviti voditeljka Radio-televizije Srbije Dragana  Kosjerina, dok će domaćini u “grin rumu” biti Kristina Radenković sa RTS-a i australijski voditelj srpskog porijekla - Stefan Popović.

Jovan Radomir, čiji su korijeni iz Bajinaca kod Srpca, radi na švedskom javnom servisu SVT od 1998. godine, kao voditelj, reporter i producent. Iza sebe ima poznate emisije i programe na nacionalnoj televiziji, putopisne reportaže i dokumentarce, a ovo će mu biti novi iskorak u karijeri.

- Imam drage prijatelje u RTS-u, pošto sam više puta bio gost u njihovim emisijama. Javili su mi se prije par sedmica sa ovom ponudom, nakon čega sam razgovarao sa svojima na švedskoj televiziji. Svima je bilo drago i ja sam pristao. Bila mi je čast. Ovo će biti zabavan izazov - kazao je Radomir.

On je objasnio da putuje za Beograd 23. februara, a probe će se odvijati sve do prve polufinalne večeri, koja je na rasporedu 28. februara. Drugo polufinale je dan kasnije, a veliko finale 1. marta, kada će se znati koja pjesma će predstavljati Srbiju na 65. “Evrosongu”.

- Imali su dobar i lijep prenos “Beovizije” prošle godine i nadam se da ćemo i mi uraditi nešto jako dobro ove godine. Postoji puno dobrih pjesama i interesantnih izvođača. Biće zanimljiv miks raznih žanrova, što mi se sviđa - ističe Radomir.

Podsjeća da je Švedska već duže vrijeme vodeća po plasmanu na “Evrosongu” i često pomaže drugima svojim iskustvom, a posljednjih godina je imala velik uspjeh sa izvođačima kao što su Måns Zelmerlönj i Loréen.

- Bio sam sa švedskom delegacijom u Beogradu 2008. godine na “Evrosongu”, a javnost u Srbiji me poznaje i nakon što sam 2004. godine na srpskom jeziku čitao glasove švedskog žirija i dodijelio 12 poena Srbiji i Crnoj Gori - naglasio je Radomir, koji je svojevremeno bio i predsjednik nacionalnog žirija za izbor švedske pjesme za “Evrosong”.

Radomir je do druge godine živio u Srpcu, gdje i sada ima porodičnu kuću, a u Švedskoj živi i radi više od pet decenija. U Katrineholmu, u kojem je odrastao, proglašen je za počasnog ambasadora grada.

Autor je dvije knjige na švedskom - “Moj Balkan - hrana i ljudi” (2011) i “Balkan - hrana, ljudi i uspomene” (2018), koje su našle mjesto u svim velikim knjižarama širom Švedske. Riječ je o kuvaru i putopisu, a mjesto u njemu su našle i fotografije iz rodnih Bajinaca i Srpca, kao i tradicionalni kulinarski recepti iz ovih krajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana