Још један поглед на нови талас

Г.С.
Још један поглед на нови талас

“Тако је таласао Нови талас”, назив је још једне изложбе створене поводом обиљежавања 40 година рок покрета “Нови талас”, која ће од данас бити доступна у РТС клубу, у оквиру Београдског месеца фотографије.

У новом културном центру РТС-а у згради Радио Београда посјетиоци ће имати прилику више од 50 фотографија истакнутих рок фотографа са ових простора: Горанке Матић, Брајана Рашића, Горана Вејводе, Марија Криштофића, Душана Митића, Санде Хржић, Стојана Ђорђевића других.

Раније ове године, отворена је и рок изложба са идентичном темом, под називом “Нови талас у Београду: “Пакет аранжман” (1981-2021)”, аутора Зорице Којић и Драгана Амброзића, испред Уметничког павиљона “Цвијета Зузорић” на Калемегдану.

Та поставка је и даље отворена, а посвећена је чувеном албуму “Пакет аранжман” (1981), који такође слави четири деценије од настанка, када су компилацију снимиле антологијске рок групе - “Електрични оргазам”, “Шарло Акробата” и “Идоли”.

Тамо су такође изложене фотографије Горанке Матић, Брајана Рашића и Горана Вејводе, а на новој изложби прикључени су сви остали аутори, са више фотографија.

Како наводе организатори, покрет “нови талас”, који је помјерио границе популарне културе, оставио је дубок траг у нашем друштву и данас се, из више углова, може посматрати као истински феномен.

Тренутак који се сматра почетком новог таласа у СФРЈ јесте објављивање албума “Пакет аранжман” и на изложби ће бити приказан процес стварања тог вишеструко значајног издања, као и низ до сада необјављених фотографија и артефаката који су пратили главне актере покрета на простору бивше Југославије.

Уз сабрану музику од 1981. године, која је дио изложбе, посјетиоци ће моћи да виде јединствене документарне и умјетничке фотографије - креативна рјешења првих фотографија бендова који су мијењали историју поп и рок културе.

Изложба фотографија “Тако је таласао Нови талас” која ће трајати до 6. јуна, приказаће наступе тих рок бендова, њихове албуме, омотнице, касете и магнетофонске траке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана