Još jedan pogled na novi talas

G.S.
Još jedan pogled na novi talas

“Tako je talasao Novi talas”, naziv je još jedne izložbe stvorene povodom obilježavanja 40 godina rok pokreta “Novi talas”, koja će od danas biti dostupna u RTS klubu, u okviru Beogradskog meseca fotografije.

U novom kulturnom centru RTS-a u zgradi Radio Beograda posjetioci će imati priliku više od 50 fotografija istaknutih rok fotografa sa ovih prostora: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića drugih.

Ranije ove godine, otvorena je i rok izložba sa identičnom temom, pod nazivom “Novi talas u Beogradu: “Paket aranžman” (1981-2021)”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu.

Ta postavka je i dalje otvorena, a posvećena je čuvenom albumu “Paket aranžman” (1981), koji takođe slavi četiri decenije od nastanka, kada su kompilaciju snimile antologijske rok grupe - “Električni orgazam”, “Šarlo Akrobata” i “Idoli”.

Tamo su takođe izložene fotografije Goranke Matić, Brajana Rašića i Gorana Vejvode, a na novoj izložbi priključeni su svi ostali autori, sa više fotografija.

Kako navode organizatori, pokret “novi talas”, koji je pomjerio granice popularne kulture, ostavio je dubok trag u našem društvu i danas se, iz više uglova, može posmatrati kao istinski fenomen.

Trenutak koji se smatra početkom novog talasa u SFRJ jeste objavljivanje albuma “Paket aranžman” i na izložbi će biti prikazan proces stvaranja tog višestruko značajnog izdanja, kao i niz do sada neobjavljenih fotografija i artefakata koji su pratili glavne aktere pokreta na prostoru bivše Jugoslavije.

Uz sabranu muziku od 1981. godine, koja je dio izložbe, posjetioci će moći da vide jedinstvene dokumentarne i umjetničke fotografije - kreativna rješenja prvih fotografija bendova koji su mijenjali istoriju pop i rok kulture.

Izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas” koja će trajati do 6. juna, prikazaće nastupe tih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete i magnetofonske trake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana