Јанковић: Црни бисери су стварали смо рокенрол сцену

Г.С.
Јанковић: Црни бисери су стварали смо рокенрол сцену

“Црни бисери”, бенд који спада у пионире југословенског рокенрола, добио је признање од дискографске куће “Кроација рекордс” - плакету “Посебно признање за цјелокупно музичко стваралаштво”.

Признање је примио дио чланова “Црних бисера” Влада Јанковић Џет, Зоран Петровић, Горан Вукићевић и Ненад Дукић, приликом промоције компилације бенда “Грејтест хитс колекшн” (2021) у продавници “Југотон”, поводом Свјетског дана плоча.

Јанковић је истакао да је недавно објављена компилација пјесама “Црних бисера” важна, јер је ту “сублимиран звук тог времена, како су звучали мање више сви бендови”, као што су били “Силуете”, “Елипсе”, “Златни дечаци”, “Џентлмени” и други.

- Стварали смо рокенрол сцену. То што смо ми радили није радио нико пре нас и нико није умео да нам покаже. Ми смо то радили како смо знали - нагласио је Јанковић.

На компилацији су 23 пјесме “Црних бисера”, снимљене током шездесетих година. Међу њима је читав њихов први ЕП (1966) на којем је била и Јанковићева “Не одлази”, једна од првих ауторских композиција домаћег рокенрола, до тада ослоњеног искључиво на снимање препјева страних хитова.
- Значајно је што је ова компилација изашла, јер одаје феноменалан дух времена. “Црни бисери” су били језиво озбиљан бенд и изузетно је важно што су препознати у филму Жике Павловића “Кад будем мртав и бео” (1967) - подсјетио је рок публициста Петар Јањатовић.
Основани у Београду 1963. године, “Црни бисери” су као један од својих највећи успјеха забиљежили прво мјесто на утицајној “Гитаријади” 1967. на Београдском сајму, а након неколико промјена поставе, 13 синглова, три ЕП-а и једног албума, престали су са радом 1980. године.
Осим Јанковића у “Бисерима” су шездесетих били пјевачи Радан Валчић, Ненад Дукић, Драган Рајићевић и Бранислав Живанчевић, гитаристи Горан Вукићевић, Иван Божиновић и Зоран Петковић, бубњар Драган Јовановић и саксофониста Славко Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана