Janković: Crni biseri su stvarali smo rokenrol scenu

G.S.
Janković: Crni biseri su stvarali smo rokenrol scenu

“Crni biseri”, bend koji spada u pionire jugoslovenskog rokenrola, dobio je priznanje od diskografske kuće “Kroacija rekords” - plaketu “Posebno priznanje za cjelokupno muzičko stvaralaštvo”.

Priznanje je primio dio članova “Crnih bisera” Vlada Janković Džet, Zoran Petrović, Goran Vukićević i Nenad Dukić, prilikom promocije kompilacije benda “Grejtest hits kolekšn” (2021) u prodavnici “Jugoton”, povodom Svjetskog dana ploča.

Janković je istakao da je nedavno objavljena kompilacija pjesama “Crnih bisera” važna, jer je tu “sublimiran zvuk tog vremena, kako su zvučali manje više svi bendovi”, kao što su bili “Siluete”, “Elipse”, “Zlatni dečaci”, “Džentlmeni” i drugi.

- Stvarali smo rokenrol scenu. To što smo mi radili nije radio niko pre nas i niko nije umeo da nam pokaže. Mi smo to radili kako smo znali - naglasio je Janković.

Na kompilaciji su 23 pjesme “Crnih bisera”, snimljene tokom šezdesetih godina. Među njima je čitav njihov prvi EP (1966) na kojem je bila i Jankovićeva “Ne odlazi”, jedna od prvih autorskih kompozicija domaćeg rokenrola, do tada oslonjenog isključivo na snimanje prepjeva stranih hitova.
- Značajno je što je ova kompilacija izašla, jer odaje fenomenalan duh vremena. “Crni biseri” su bili jezivo ozbiljan bend i izuzetno je važno što su prepoznati u filmu Žike Pavlovića “Kad budem mrtav i beo” (1967) - podsjetio je rok publicista Petar Janjatović.
Osnovani u Beogradu 1963. godine, “Crni biseri” su kao jedan od svojih najveći uspjeha zabilježili prvo mjesto na uticajnoj “Gitarijadi” 1967. na Beogradskom sajmu, a nakon nekoliko promjena postave, 13 singlova, tri EP-a i jednog albuma, prestali su sa radom 1980. godine.
Osim Jankovića u “Biserima” su šezdesetih bili pjevači Radan Valčić, Nenad Dukić, Dragan Rajićević i Branislav Živančević, gitaristi Goran Vukićević, Ivan Božinović i Zoran Petković, bubnjar Dragan Jovanović i saksofonista Slavko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana