Ово су трагичне, али истините приче иза најпознатијих домаћих балада (ВИДЕО)

ГС
Ово су трагичне, али истините приче иза најпознатијих домаћих балада (ВИДЕО)

Прљаво Казалиште, Рибља Чорба, Здравко Чолић и многи други хитмејкери у неким од својих најпознатијих пјесама опјевали су трагедије које су се догодиле њима или другима.

Неке од најљепших балада засноване су на истинитим догађајима. Изненадиће вас приче које се крију иза пјесама које редовно пјевате, пише "Story.hr".

Здравко Чолић – Она спава

Овај велики хит Здравка Чолића описује трагедију која се догодила 1974. године када се дјевојка Милица Костић бацила с 11. спрата небодера како би побјегла од пет насилника који су је хтјели да је силују. Тамо је један познаник довео на превару како би наводно позвала његову дјевојку која има строге родитеље да изађе, чинећи му тако услугу.

Након што је схватила да нема дјевојке и које су им намјере, преклињала их је да је не дирају, покушавајући да им пробуди савјест. Нису жељели да одустану и бацање кроз прозор јој се учинило као једина опција како би обранила своју част. Текст је дјело Црногорца Велизара Шофранца, а након трагедије, тамо су организоване и демонстрације јер је цијели случај шокирао тадашњу југословенску јавност.

Индекси – Бацила је све низ ријеку

Ова чувена балада прича је о великој љубави Даворина Поповића и непознатој дјевојци из Сарајева. Како су медији писали, њихова љубав пукла је када је она затруднила, а нису то планирали. Дјевојка је тада наводно побацила и нестала из његовог живота.

Наводно је годинама касније Поповић уочио ту дјевојку међу публиком на концерту у Шведској, прекинуо је са свирком и узалудно је тражио. Аутор музике песме је Фадил Реџић, а стихова Кемал Монтено.

Борис Новковић – Тамара

Пјевач је отпјевао ове стихове из саосјећања према пријатељу који је волио једну Тамару. Раскинули су и он је неизмјерно патио за њом.

Према ријечима пјевача, права Тамара се препознала у пјесми и недуго након њеног издавања, на телефонској секретарици је чуо њену поруку, у којој му је захвалила што јој је посветио пјесму.

Прљаво казалиште – Ту ноћ кад си се удавала

Песма је посвећена члану бенда Јасенку Хоури и његовој бившој дјевојци која му је својевремено обећала да ће га чекати док буде у војсци. Међутим, када је одслужио војни рок и вратио се, сазнао је да имају заказану свирку за вјенчање за које се испоставило да је управо вјенчање његове бивше дјевојке. По овом догађају снимљен је и филм у хрватској продукцији.

Рибља Чорба – Остани ђубре до краја

Бора Ђорђевић ову пјесму посветио је једној од најпознатијих југословенских манекенки, Биљани Невајди Шевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана