Ovo su tragične, ali istinite priče iza najpoznatijih domaćih balada (VIDEO)

GS
Ovo su tragične, ali istinite priče iza najpoznatijih domaćih balada (VIDEO)

Prljavo Kazalište, Riblja Čorba, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u nekim od svojih najpoznatijih pjesama opjevali su tragedije koje su se dogodile njima ili drugima.

Neke od najljepših balada zasnovane su na istinitim događajima. Iznenadiće vas priče koje se kriju iza pjesama koje redovno pjevate, piše "Story.hr".

Zdravko Čolić – Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine kada se djevojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su je htjeli da je siluju. Tamo je jedan poznanik doveo na prevaru kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe, čineći mu tako uslugu.

Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savjest. Nisu željeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija kako bi obranila svoju čast. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je cijeli slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Indeksi – Bacila je sve niz rijeku

Ova čuvena balada priča je o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj djevojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnila, a nisu to planirali. Djevojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života.

Navodno je godinama kasnije Popović uočio tu djevojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Boris Novković – Tamara

Pjevač je otpjevao ove stihove iz saosjećanja prema prijatelju koji je volio jednu Tamaru. Raskinuli su i on je neizmjerno patio za njom.

Prema riječima pjevača, prava Tamara se prepoznala u pjesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu.

Prljavo kazalište – Tu noć kad si se udavala

Pesma je posvećena članu benda Jasenku Houri i njegovoj bivšoj djevojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga čekati dok bude u vojsci. Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za vjenčanje za koje se ispostavilo da je upravo vjenčanje njegove bivše djevojke. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji.

Riblja Čorba – Ostani đubre do kraja

Bora Đorđević ovu pjesmu posvetio je jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljani Nevajdi Šević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana