Група “Без рикверца” у суботу промовише албум “Слобода”: Свака пјесма мали свијет за себе

Миланка Митрић
Група “Без рикверца” у суботу промовише албум “Слобода”: Свака пјесма мали свијет за себе

БАЊАЛУКА – Након неколико објављених синглова бањалучка рокенрол група “Без рикверца” у суботу ће јавности представити свој први албум који носи назив “Слобода”.

Албум ће бити промовисан у суботу у Дому омладине са почетком у 21 час.

Чланови овог састава су Горан Гаврић Грга (пјевач), Александар Савић Јагода (гитариста), Владимир Јеличић Владо (бас гитариста) и Дражен Ловрић Ловра (бубњар), а њихов албум првенац садржи укупно 11 нумера. 

- Недавно су из “Дигитал бојлер” студија изашле три нумере “Порука у боци”, “У миру да живим” и “Од нуле” чиме је заокружена албумска прича - казао је Гаврић и напоменуо да је на њиховом званичном “Јутјуб” каналу раније објављено осам пјесама, што уз поменуте три чини албум “Слобода”.

Аутор свих текстова је Гаврић, аутор композиција је Савић, док су аранжмани дјело свих чланова групе.

Како су најавили, планирано је да промоција започне разговором о бенду, албуму, овдашњој рок сцени, који ће са члановима “Без рикверца” водити Милан Ракуљ, након чега ће око 21.30 на позорницу као предгрупа изаћи “Б страна”, још један бањалучки рок бенд који ће представити свој ауторски рад. Круна вечери биће свирка групе “Без рикверца” која ће уживо извести све пјесме са албума, а гост на усној хармоници приликом изведбе једне од композиција биће музичар Мићо Костадиновић.

Горан Гаврић Грга, иначе и аутор двије књиге поезије “Тунел” (2013) и “Записи са малтешке хриди” (2018), које су објављене у “Бранковом колу” из Сремских Карловаца, пред промоцију албума говорио је у чему се разликује писање поезије у односу на писање пјесама за бенд.

- Испочетка, доста лакше ми је ишло писање поезије, слагати пјесму за пјесмом на папир са намјером да их смјестим међу корице. Као млад пјесник био сам опијен поезијом, волио сам да се дружим са боемима и истомишљеницима, доста сам читао и волио сам пјесничке наступе и догађаје. Тада ми је било лакше написати пјесму од десет строфа него један стих извући за музику, док је данас обрнута ситуација - рекао је Гаврић, и нагласио да се у случају рада текста на музику, тачно унапријед зна колико је трајање строфе, колико има рефренских дијелова итд.

На тај начин, додао је он, омеђени сте писањем, што није случај када сте под надахнућем па пишете онолико ријечи колико то пјесма захтијева.

- Музика коју добијете такође својом атмосфером утиче на то да ли ћете написати бунтовну или љубавну пјесму. Ако ми музика не легне уху, у том случају не пишем, одустајем у старту. У задње вријеме радимо и музику на текст, све комбинације су дозвољене ако је крајњи резултат добра пјесма. Најважније је да је бенд задовољан оним што изњедри, а онда свака пјесма има свој пут и судбину - рекао је Гаврић.

Он примјећује да је данас тренд снимити једну пјесму, урадити спот за исту и након тога промовисати је.

- Било је таквих примјера у нашем граду, али то није наш стил. Ми смо старомодан бенд и волимо да имамо свирачку минутажу на бини. Стога се и радујемо свирци која је пред нама. Материјала не мањка - објаснио је Гаврић, позивајући заинтересоване да групу чују уживо.

Гаврић истиче да албум носи назив по раније објављеној пјесми “Слобода”.

- Пјесма “Слобода”, која је моја лична прича, се одлично показала на живим наступима, публика је углас пјева са нама. Свака пјесма је свијет за себе, како тематски тако и аранжмански, у музичком смислу - закључио је Гаврић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана