Grupa “Bez rikverca” u subotu promoviše album “Sloboda”: Svaka pjesma mali svijet za sebe

Milanka Mitrić
Grupa “Bez rikverca” u subotu promoviše album “Sloboda”: Svaka pjesma mali svijet za sebe

BANjALUKA – Nakon nekoliko objavljenih singlova banjalučka rokenrol grupa “Bez rikverca” u subotu će javnosti predstaviti svoj prvi album koji nosi naziv “Sloboda”.

Album će biti promovisan u subotu u Domu omladine sa početkom u 21 čas.

Članovi ovog sastava su Goran Gavrić Grga (pjevač), Aleksandar Savić Jagoda (gitarista), Vladimir Jeličić Vlado (bas gitarista) i Dražen Lovrić Lovra (bubnjar), a njihov album prvenac sadrži ukupno 11 numera. 

- Nedavno su iz “Digital bojler” studija izašle tri numere “Poruka u boci”, “U miru da živim” i “Od nule” čime je zaokružena albumska priča - kazao je Gavrić i napomenuo da je na njihovom zvaničnom “Jutjub” kanalu ranije objavljeno osam pjesama, što uz pomenute tri čini album “Sloboda”.

Autor svih tekstova je Gavrić, autor kompozicija je Savić, dok su aranžmani djelo svih članova grupe.

Kako su najavili, planirano je da promocija započne razgovorom o bendu, albumu, ovdašnjoj rok sceni, koji će sa članovima “Bez rikverca” voditi Milan Rakulj, nakon čega će oko 21.30 na pozornicu kao predgrupa izaći “B strana”, još jedan banjalučki rok bend koji će predstaviti svoj autorski rad. Kruna večeri biće svirka grupe “Bez rikverca” koja će uživo izvesti sve pjesme sa albuma, a gost na usnoj harmonici prilikom izvedbe jedne od kompozicija biće muzičar Mićo Kostadinović.

Goran Gavrić Grga, inače i autor dvije knjige poezije “Tunel” (2013) i “Zapisi sa malteške hridi” (2018), koje su objavljene u “Brankovom kolu” iz Sremskih Karlovaca, pred promociju albuma govorio je u čemu se razlikuje pisanje poezije u odnosu na pisanje pjesama za bend.

- Ispočetka, dosta lakše mi je išlo pisanje poezije, slagati pjesmu za pjesmom na papir sa namjerom da ih smjestim među korice. Kao mlad pjesnik bio sam opijen poezijom, volio sam da se družim sa boemima i istomišljenicima, dosta sam čitao i volio sam pjesničke nastupe i događaje. Tada mi je bilo lakše napisati pjesmu od deset strofa nego jedan stih izvući za muziku, dok je danas obrnuta situacija - rekao je Gavrić, i naglasio da se u slučaju rada teksta na muziku, tačno unaprijed zna koliko je trajanje strofe, koliko ima refrenskih dijelova itd.

Na taj način, dodao je on, omeđeni ste pisanjem, što nije slučaj kada ste pod nadahnućem pa pišete onoliko riječi koliko to pjesma zahtijeva.

- Muzika koju dobijete takođe svojom atmosferom utiče na to da li ćete napisati buntovnu ili ljubavnu pjesmu. Ako mi muzika ne legne uhu, u tom slučaju ne pišem, odustajem u startu. U zadnje vrijeme radimo i muziku na tekst, sve kombinacije su dozvoljene ako je krajnji rezultat dobra pjesma. Najvažnije je da je bend zadovoljan onim što iznjedri, a onda svaka pjesma ima svoj put i sudbinu - rekao je Gavrić.

On primjećuje da je danas trend snimiti jednu pjesmu, uraditi spot za istu i nakon toga promovisati je.

- Bilo je takvih primjera u našem gradu, ali to nije naš stil. Mi smo staromodan bend i volimo da imamo sviračku minutažu na bini. Stoga se i radujemo svirci koja je pred nama. Materijala ne manjka - objasnio je Gavrić, pozivajući zainteresovane da grupu čuju uživo.

Gavrić ističe da album nosi naziv po ranije objavljenoj pjesmi “Sloboda”.

- Pjesma “Sloboda”, koja je moja lična priča, se odlično pokazala na živim nastupima, publika je uglas pjeva sa nama. Svaka pjesma je svijet za sebe, kako tematski tako i aranžmanski, u muzičkom smislu - zaključio je Gavrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana