Гитариста бенда "Канда, Коџа и Небојша" Ненад Пејовић за "Глас Српске": Љубав помјера људску мисао у ћорсокаку

Mиланка Митрић
Гитариста бенда "Канда, Коџа и Небојша" Ненад Пејовић за "Глас Српске": Љубав помјера људску мисао у ћорсокаку

Свет је такав какав је увек био, а свима би се, верујем, вратило када би се много више љубави везало за оно што радимо или за оно што знамо.

Верујем да не бисмо у оволикој мери живели у времену легализованих, тајних лажи и превара, и криминализованих и болно видљивих категорија као што су саосећање или прихватање другог.

Kaзао је ово у разговору за "Глас Српске" гитариста бенда "Канда, Коџа и Небојша" Ненад Пејовић, у сусрет гостовању у Бањалуци.  

"Канда, Коџа и Небојша" наступиће у суботу у Клубу студената Бањалука (КСБ), а предвиђено је да наступ почне у 22 часа.

- Делује да је људска мисао у таквом ћорсокаку на крају друге деценије 21. века да је само ирационални фактор који љубав садржи у себи може померити одатле - навео је Пејовић.

ГЛАС: Када се осврнете уназад, у неколико деценија живота у музици, шта бисте мијењали и да ли бисте ишта мијењали?

ПЕЈОВИЋ: Наравно да не. Пост фестум увек видиш да си нешто могао боље да урадиш, међутим, кад се осврнем на све што је група постигла, све се десило како је требало, а грешке које су природни део креативног процеса су ту да се прихвате и исправе у следећој прилици.

ГЛАС: Јесте ли у својој музици слободни онолико колико је то могуће?

ПЕЈОВИЋ: Неко је приметио да је џез слобода, мислим да исто важи и за рок, тако да не размишљам о границама слободе у музици колико то чиним у свакодневном животу. Пишемо и свирамо своју музику, и тај процес захтева потпуну посвећеност да би се максимално изнела емоција, порука, стање у песми, не знам за други начин.

ГЛАС: Што се алтернативне сцене у региону тиче, да ли бисте могли да издвојите неке нове извођаче, за које сматрате да су вриједни пажње?

ПЕЈОВИЋ: Могао бих, и колико пратим сцену, увек се може издвојити нешто вредно пажње, а у последње време се о пост-Ју сцени (што ми звучи боље него "регионалној сцени") информишем углавном преко "Поп(не)културног блога Зли Хаџо поново јаше". Човек јавља о стално настајућој музици у нашим крајевима, а не устеже се ни да напише коју сувислу реч о томе.

ГЛАС: Колико је уопште тешко изаћи из сјене и искочити квалитетом у данашње вријеме?

ПЕЈОВИЋ: Збивања у музици - популарност, видљивост или присутност - са квалитетом немају никакве нужне везе, да имају, не бисмо живели у царству омасовљеног кича. Да би се искочило из анонимности, барем ако држите до оног што стварате, квалитет је а приори потребан, али не и довољан. Наравно да је у данашње време сведене пажње и константне кретенизације друштва веома тешко са позиције инсистирања на квалитету бити препознат у јавности. Музика коју свирам је на својим почецима настајала са озбиљним порођајним мукама, са великим отпорима, па и репресијом конзервативних или расистичких кругова, у времену кад је бенд стасавао живели смо у криминализованом друштву, тако да је увек тешко из много разлога. Не и немогуће.

ГЛАС: Шта ради ККН када не ствара музику?

ПЕЈОВИЋ: Ево, ја ту и тамо прочитам нешто, тренутно су на столу "Роман о пијанствима" Игора Маројевића и аутобиографија Стива Џонса.

ГЛАС: Припремате ли ишта ново за сљедећу годину?

ПЕЈОВИЋ: И старо и ново, ускоро ћемо снимити неке старе песме поново, а план је да до краја године изађемо са новим синглом или више њих.

ГЛАС: Шта Ваши обожаваоци у Бањалуци могу да очекују од овог наступа у КСБ-у?

ПЕЈОВИЋ: Прошла је година и по како нисмо гостовали у Бањалуци, а и пуно више од последњег наступа у КСБ-у. Доста тога новог је на репертоару уз доста старог, свирачка форма је на висини, не фали нам мотива, ето прилике за славље музике и живота.

ГЛАС: За крај, шта бисте поручили својим обожаваоцима и читаоцима "Гласа Српске" у сусрет овим празницима и новом бројању дана?

ПЕЈОВИЋ: Утиска сам да свет улази у нове "луде двадесете" за који дан, желим нам свима бар на овом терену да их проведемо у миру. Осим тога, капа на главу, чувајте уши и узимајте витамин Це. Све најбоље!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана