Gitarista benda "Kanda, Kodža i Nebojša" Nenad Pejović za "Glas Srpske": Ljubav pomjera ljudsku misao u ćorsokaku

Milanka Mitrić
Gitarista benda "Kanda, Kodža i Nebojša" Nenad Pejović za "Glas Srpske": Ljubav pomjera ljudsku misao u ćorsokaku

Svet je takav kakav je uvek bio, a svima bi se, verujem, vratilo kada bi se mnogo više ljubavi vezalo za ono što radimo ili za ono što znamo.

Verujem da ne bismo u ovolikoj meri živeli u vremenu legalizovanih, tajnih laži i prevara, i kriminalizovanih i bolno vidljivih kategorija kao što su saosećanje ili prihvatanje drugog.

Kazao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" gitarista benda "Kanda, Kodža i Nebojša" Nenad Pejović, u susret gostovanju u Banjaluci.  

"Kanda, Kodža i Nebojša" nastupiće u subotu u Klubu studenata Banjaluka (KSB), a predviđeno je da nastup počne u 22 časa.

- Deluje da je ljudska misao u takvom ćorsokaku na kraju druge decenije 21. veka da je samo iracionalni faktor koji ljubav sadrži u sebi može pomeriti odatle - naveo je Pejović.

GLAS: Kada se osvrnete unazad, u nekoliko decenija života u muzici, šta biste mijenjali i da li biste išta mijenjali?

PEJOVIĆ: Naravno da ne. Post festum uvek vidiš da si nešto mogao bolje da uradiš, međutim, kad se osvrnem na sve što je grupa postigla, sve se desilo kako je trebalo, a greške koje su prirodni deo kreativnog procesa su tu da se prihvate i isprave u sledećoj prilici.

GLAS: Jeste li u svojoj muzici slobodni onoliko koliko je to moguće?

PEJOVIĆ: Neko je primetio da je džez sloboda, mislim da isto važi i za rok, tako da ne razmišljam o granicama slobode u muzici koliko to činim u svakodnevnom životu. Pišemo i sviramo svoju muziku, i taj proces zahteva potpunu posvećenost da bi se maksimalno iznela emocija, poruka, stanje u pesmi, ne znam za drugi način.

GLAS: Što se alternativne scene u regionu tiče, da li biste mogli da izdvojite neke nove izvođače, za koje smatrate da su vrijedni pažnje?

PEJOVIĆ: Mogao bih, i koliko pratim scenu, uvek se može izdvojiti nešto vredno pažnje, a u poslednje vreme se o post-Ju sceni (što mi zvuči bolje nego "regionalnoj sceni") informišem uglavnom preko "Pop(ne)kulturnog bloga Zli Hadžo ponovo jaše". Čovek javlja o stalno nastajućoj muzici u našim krajevima, a ne usteže se ni da napiše koju suvislu reč o tome.

GLAS: Koliko je uopšte teško izaći iz sjene i iskočiti kvalitetom u današnje vrijeme?

PEJOVIĆ: Zbivanja u muzici - popularnost, vidljivost ili prisutnost - sa kvalitetom nemaju nikakve nužne veze, da imaju, ne bismo živeli u carstvu omasovljenog kiča. Da bi se iskočilo iz anonimnosti, barem ako držite do onog što stvarate, kvalitet je a priori potreban, ali ne i dovoljan. Naravno da je u današnje vreme svedene pažnje i konstantne kretenizacije društva veoma teško sa pozicije insistiranja na kvalitetu biti prepoznat u javnosti. Muzika koju sviram je na svojim počecima nastajala sa ozbiljnim porođajnim mukama, sa velikim otporima, pa i represijom konzervativnih ili rasističkih krugova, u vremenu kad je bend stasavao živeli smo u kriminalizovanom društvu, tako da je uvek teško iz mnogo razloga. Ne i nemoguće.

GLAS: Šta radi KKN kada ne stvara muziku?

PEJOVIĆ: Evo, ja tu i tamo pročitam nešto, trenutno su na stolu "Roman o pijanstvima" Igora Marojevića i autobiografija Stiva Džonsa.

GLAS: Pripremate li išta novo za sljedeću godinu?

PEJOVIĆ: I staro i novo, uskoro ćemo snimiti neke stare pesme ponovo, a plan je da do kraja godine izađemo sa novim singlom ili više njih.

GLAS: Šta Vaši obožavaoci u Banjaluci mogu da očekuju od ovog nastupa u KSB-u?

PEJOVIĆ: Prošla je godina i po kako nismo gostovali u Banjaluci, a i puno više od poslednjeg nastupa u KSB-u. Dosta toga novog je na repertoaru uz dosta starog, sviračka forma je na visini, ne fali nam motiva, eto prilike za slavlje muzike i života.

GLAS: Za kraj, šta biste poručili svojim obožavaocima i čitaocima "Glasa Srpske" u susret ovim praznicima i novom brojanju dana?

PEJOVIĆ: Utiska sam da svet ulazi u nove "lude dvadesete" za koji dan, želim nam svima bar na ovom terenu da ih provedemo u miru. Osim toga, kapa na glavu, čuvajte uši i uzimajte vitamin Ce. Sve najbolje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana