Френк Синатра преминуо на данашњи дан прије 22 године: Безвремене и лагодне мелодије увијек слушане

Миланка Митрић
Френк Синатра преминуо на данашњи дан прије 22 године: Безвремене и лагодне мелодије увијек слушане

За сваку познату личност након смрти увијек кажу да је иза себе оставила траг који ће у времену које долази бити значајан и по којем ће бити запамћена и цијењена и даље.

Траг свакако у будућем времену блиједи, али утицај неког умјетника остаје у неком свом облику и има неку своју тежину и значај. Када је ријеч о Френку Синатри од чије смрти су прошле 22 године, само коју деценију послије, може се рећи да је и даље присутан у музици коју су многи вољели и нису пустили да је вријеме у потпуности избрише.

Музика која се увуче под кожу, коју често вежемо за празнике, за зимске радости и сјете, за ушушкане и тужне љубави и сусрете, за сјећања на другачија времена и дане. Синатрина музика настајала је у нешто другачијим временима, али је и данас, 22 године након његове смрти, и даље ту, и даље је безвремена и присутна.  И даље слушамо “Strangers in the night”, “Let it show”, “My Way” и бројне друге нумере које је сам пјевао или обрађивао. Глас који милује и који снажном емоцијом покреће свакога ко га слуша.

Синатра је био један од најпризнатијих, најпознатијих и најцјењенијих музичара свих времена, а током каријере продао је албуме у више од 150 милиона примјерака.  На свој начин свакој пјесми је дао дио душе, дио свог начина пјевања и боје свог гласа. На свој начин приступао је читању музике и током вишедеценијске каријере усавршио је вјештине које је имао. Када је снимао увијек је тражио да све што пјева и све што бенд свира буде снимљено одмах, као наступ уживо јер му је то давало одређен осјећај који је остављао у пјесмама и лакоћу која је могао да осјети свако ко га је слушао.

Томи Дорси је за њега говорио да је узимао одређени дио музике и изводио га уједначено до краја, тако савршено да је дјеловало као да је већи дио испјевао без испуштања даха. Дорси је био неко ко је утицао на Синатру и на побољшање његових вокалних способности. За разлику од многих савременика и музичара периода у којем је стварао, Синатра је увијек захтијевао да буде учесник у аранжманима и свим радовима везаним за пјесме и албум.

- Увијек је био самокритичан што се гласа тиче и то се појачавало што је постајао старији. Није волио да прича о наступу након самог концерта, јер је знао да његов глас није био довољно добар као раније. Упркос проблемима са слухом које је имао, имао је одличан слух, који је често свакога ко је радио с њим у потпуности излуђивао. Могао је да наступа са цијелим оркестром и ако би само један музичар направио грешку, он би то чуо и одмах знао ко је у питању - навела је о њему Барбара Синатра.

Синатра је објавио укупно 59 албума и 297 синглова. Такође, објавио је два албума са наступима уживо и осам компилација. Међу  албумима истичу се “ Chritmas Song by Sinatra”, “Frankley Sentimental”,  “Swing Easy”,  “Close to you”, “Come Fly With me”, “Nice and easy”, “All alone” и други. Студијске албуме објавио је у периоду од 1946. до 1994. године, а био је активан као музичар од 1935. до 1995. године.

Иако нису све подједнако квалитетне и познате моге пјесме и данас и убудуће, остаће у историји музике уписане као симбол једног времена, као јединствени приказ једног умијећа и лагодности у пуштању гласа и дијељењу пјесама са свијетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана