Frenk Sinatra preminuo na današnji dan prije 22 godine: Bezvremene i lagodne melodije uvijek slušane

Milanka Mitrić
Frenk Sinatra preminuo na današnji dan prije 22 godine: Bezvremene i lagodne melodije uvijek slušane

Za svaku poznatu ličnost nakon smrti uvijek kažu da je iza sebe ostavila trag koji će u vremenu koje dolazi biti značajan i po kojem će biti zapamćena i cijenjena i dalje.

Trag svakako u budućem vremenu blijedi, ali uticaj nekog umjetnika ostaje u nekom svom obliku i ima neku svoju težinu i značaj. Kada je riječ o Frenku Sinatri od čije smrti su prošle 22 godine, samo koju deceniju poslije, može se reći da je i dalje prisutan u muzici koju su mnogi voljeli i nisu pustili da je vrijeme u potpunosti izbriše.

Muzika koja se uvuče pod kožu, koju često vežemo za praznike, za zimske radosti i sjete, za ušuškane i tužne ljubavi i susrete, za sjećanja na drugačija vremena i dane. Sinatrina muzika nastajala je u nešto drugačijim vremenima, ali je i danas, 22 godine nakon njegove smrti, i dalje tu, i dalje je bezvremena i prisutna.  I dalje slušamo “Strangers in the night”, “Let it show”, “My Way” i brojne druge numere koje je sam pjevao ili obrađivao. Glas koji miluje i koji snažnom emocijom pokreće svakoga ko ga sluša.

Sinatra je bio jedan od najpriznatijih, najpoznatijih i najcjenjenijih muzičara svih vremena, a tokom karijere prodao je albume u više od 150 miliona primjeraka.  Na svoj način svakoj pjesmi je dao dio duše, dio svog načina pjevanja i boje svog glasa. Na svoj način pristupao je čitanju muzike i tokom višedecenijske karijere usavršio je vještine koje je imao. Kada je snimao uvijek je tražio da sve što pjeva i sve što bend svira bude snimljeno odmah, kao nastup uživo jer mu je to davalo određen osjećaj koji je ostavljao u pjesmama i lakoću koja je mogao da osjeti svako ko ga je slušao.

Tomi Dorsi je za njega govorio da je uzimao određeni dio muzike i izvodio ga ujednačeno do kraja, tako savršeno da je djelovalo kao da je veći dio ispjevao bez ispuštanja daha. Dorsi je bio neko ko je uticao na Sinatru i na poboljšanje njegovih vokalnih sposobnosti. Za razliku od mnogih savremenika i muzičara perioda u kojem je stvarao, Sinatra je uvijek zahtijevao da bude učesnik u aranžmanima i svim radovima vezanim za pjesme i album.

- Uvijek je bio samokritičan što se glasa tiče i to se pojačavalo što je postajao stariji. Nije volio da priča o nastupu nakon samog koncerta, jer je znao da njegov glas nije bio dovoljno dobar kao ranije. Uprkos problemima sa sluhom koje je imao, imao je odličan sluh, koji je često svakoga ko je radio s njim u potpunosti izluđivao. Mogao je da nastupa sa cijelim orkestrom i ako bi samo jedan muzičar napravio grešku, on bi to čuo i odmah znao ko je u pitanju - navela je o njemu Barbara Sinatra.

Sinatra je objavio ukupno 59 albuma i 297 singlova. Takođe, objavio je dva albuma sa nastupima uživo i osam kompilacija. Među  albumima ističu se “ Chritmas Song by Sinatra”, “Frankley Sentimental”,  “Swing Easy”,  “Close to you”, “Come Fly With me”, “Nice and easy”, “All alone” i drugi. Studijske albume objavio je u periodu od 1946. do 1994. godine, a bio je aktivan kao muzičar od 1935. do 1995. godine.

Iako nisu sve podjednako kvalitetne i poznate moge pjesme i danas i ubuduće, ostaće u istoriji muzike upisane kao simbol jednog vremena, kao jedinstveni prikaz jednog umijeća i lagodnosti u puštanju glasa i dijeljenju pjesama sa svijetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana