Филмске награде “Готам” уручене најбољим остварењима: “Брачна прича” апсолутни побједник

Agencije
Филмске награде “Готам” уручене најбољим остварењима: “Брачна прича” апсолутни побједник

Филм “Брачна прича” режисера Ноја Баумбаха освојио је најважнија признања на церемонији додјеле “Готам” награда, које су важан показатељ потенцијалних добитника “Златних глобуса” и “Оскара”.

“Брачна прича” освојила је награду за најбољи филм, најбољи сценарио, најбољу мушку улогу (Адам Драјвер), као и награду публике.

Филм “Мјесечина” је један од ранијих добитника “Готам” награде, који је освојио и “Оскара”, док је остварење “Спотлигхт” освојило шест номинација за “Оскара”, а такође је добило наведену награду за најбољи филм.

“Брачна прича” настала је у продукцији “Нетфликса”. Прича прати Чарлија Барбера (Адам Драјвер) и његову супругу Никол (Скарлет Јохансон), глумицу и бившу тинејџерску филмску звијезду. Њихов брак се распада, а филм приказује легалне и емотивне проблеме на које њих двоје наилазе. Филм је премијерно приказан на филмском фестивалу у Венецији, гдје је остао без награде, али су га критичари већ тада оцијенили високим оцјенама.

Најбољи документарац је такође из “Нетфликсове” продукције, а то је филм “Америчка фабрика”. Најбољом глумицом проглашена је Авквафина за улогу у остварењу “The Farewell”.

- Никада нисам освојила ништа. Па нисам чак никад побиједила у расправи на “Инстаграму”. Захваљујем свим бакама свуда, што су нас размазиле, вољеле и вјеровале у нас - казала је Авквафина, којој је право име Нора Лум, у свом говору на додјели.

Што се најбољих умјетника који су успјели да се изборе за своје мјесто под филмским небом тиче, награду за режију добила је Лор де Клермонт-Тонер за филм “Мустанг”, за глумца Тејлор Расел за улогу у остварењу “Таласи”. Најбоља серија у истој категорији је “Чернобиљ”.

“Готам” награде додјељују се од 1991. године, а категорије најбољег филма и документарца уведене су од 2004. године, када је у главној категорији славио филм “Сидењаџс”.

Нови “Марвелов” филм “Црна удовица” најављен је првом службеном најавом, а премијерно ће бити приказан сљедеће године. Радња је смјештена у вријеме између филмова “Капетан Америка: Грађански рат” и “Осветници: Завршница”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана