Filmske nagrade “Gotam” uručene najboljim ostvarenjima: “Bračna priča” apsolutni pobjednik

Agencije
Filmske nagrade “Gotam” uručene najboljim ostvarenjima: “Bračna priča” apsolutni pobjednik

Film “Bračna priča” režisera Noja Baumbaha osvojio je najvažnija priznanja na ceremoniji dodjele “Gotam” nagrada, koje su važan pokazatelj potencijalnih dobitnika “Zlatnih globusa” i “Oskara”.

“Bračna priča” osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenario, najbolju mušku ulogu (Adam Drajver), kao i nagradu publike.

Film “Mjesečina” je jedan od ranijih dobitnika “Gotam” nagrade, koji je osvojio i “Oskara”, dok je ostvarenje “Spotlight” osvojilo šest nominacija za “Oskara”, a takođe je dobilo navedenu nagradu za najbolji film.

“Bračna priča” nastala je u produkciji “Netfliksa”. Priča prati Čarlija Barbera (Adam Drajver) i njegovu suprugu Nikol (Skarlet Johanson), glumicu i bivšu tinejdžersku filmsku zvijezdu. Njihov brak se raspada, a film prikazuje legalne i emotivne probleme na koje njih dvoje nailaze. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, gdje je ostao bez nagrade, ali su ga kritičari već tada ocijenili visokim ocjenama.

Najbolji dokumentarac je takođe iz “Netfliksove” produkcije, a to je film “Američka fabrika”. Najboljom glumicom proglašena je Avkvafina za ulogu u ostvarenju “The Farewell”.

- Nikada nisam osvojila ništa. Pa nisam čak nikad pobijedila u raspravi na “Instagramu”. Zahvaljujem svim bakama svuda, što su nas razmazile, voljele i vjerovale u nas - kazala je Avkvafina, kojoj je pravo ime Nora Lum, u svom govoru na dodjeli.

Što se najboljih umjetnika koji su uspjeli da se izbore za svoje mjesto pod filmskim nebom tiče, nagradu za režiju dobila je Lor de Klermont-Toner za film “Mustang”, za glumca Tejlor Rasel za ulogu u ostvarenju “Talasi”. Najbolja serija u istoj kategoriji je “Černobilj”.

“Gotam” nagrade dodjeljuju se od 1991. godine, a kategorije najboljeg filma i dokumentarca uvedene su od 2004. godine, kada je u glavnoj kategoriji slavio film “Sidenjadžs”.

Novi “Marvelov” film “Crna udovica” najavljen je prvom službenom najavom, a premijerno će biti prikazan sljedeće godine. Radnja je smještena u vrijeme između filmova “Kapetan Amerika: Građanski rat” i “Osvetnici: Završnica”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana