Евровизија под истрагом због контроверзи

Вечерњи.хр
Foto: Агенције

Независан стручњак истражиће догађаје око овогодишње Евровизије након низа контроверзи попут дисквалификације холандског представника или пропалестинских протеста.

Међународно музичко такмичење дисквалификовало је холандског представника Јоста Клеина због „инцидента” у којем је наводно вербално пријетио радници продукције, а израелска такмичарка  Еден Голан наступала је у вријеме погоршања хуманитарне ситуације у Гази.

Израелска национална телевизија касније је тврдила да је била суочена с „приказима мржње без преседана” од других држава.  Организатори Евровизије потврдили су да ће се стога провести истрага тих догађаја.  

„Европска унија радиотелевизија (ЕБУ) жели стално радити на побољшању својих услуга и догађаја. Како бисмо додатно ојачали евровизијско такмичење затражили смо од независног стручњака да истражи ЕСЦ 2024. у Малмеу и с ЕБУ-овим владајућим тијелима подијели што је открио и закључио како би наставили побољшавати тај годишњи догађај”, саопштили су.

Након такмичења на којем је побиједила Швајцарска, испред хрватског Бејби Лазање, организатори су најавили да ће провести истрагу јер дио делегација „није поштивао дух правила”. 

Током седам дана дугог такмичења пропалестински демонстранти стизали су пред локацију такмичења како би изразили подршку становницима Газе и критиковали учествовање Израела. Наступ његове представнице дочекан је звиждуцима и узвицима негодовања. Израелску делегацију критиковали су и други такмичари, попут ирске Бамби Туг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана