Evrovizija pod istragom zbog kontroverzi

Večernji.hr
Foto: Agencije

Nezavisan stručnjak istražiće događaje oko ovogodišnje Evrovizije nakon niza kontroverzi poput diskvalifikacije holandskog predstavnika ili propalestinskih protesta.

Međunarodno muzičko takmičenje diskvalifikovalo je holandskog predstavnika Josta Kleina zbog „incidenta” u kojem je navodno verbalno prijetio radnici produkcije, a izraelska takmičarka  Eden Golan nastupala je u vrijeme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.

Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena s „prikazima mržnje bez presedana” od drugih država.  Organizatori Evrovizije potvrdili su da će se stoga provesti istraga tih događaja.  

„Evropska unija radiotelevizija (EBU) želi stalno raditi na poboljšanju svojih usluga i događaja. Kako bismo dodatno ojačali evrovizijsko takmičenje zatražili smo od nezavisnog stručnjaka da istraži ESC 2024. u Malmeu i s EBU-ovim vladajućim tijelima podijeli što je otkrio i zaključio kako bi nastavili poboljšavati taj godišnji događaj”, saopštili su.

Nakon takmičenja na kojem je pobijedila Švajcarska, ispred hrvatskog Bejbi Lazanje, organizatori su najavili da će provesti istragu jer dio delegacija „nije poštivao duh pravila”. 

Tokom sedam dana dugog takmičenja propalestinski demonstranti stizali su pred lokaciju takmičenja kako bi izrazili podršku stanovnicima Gaze i kritikovali učestvovanje Izraela. Nastup njegove predstavnice dočekan je zvižducima i uzvicima negodovanja. Izraelsku delegaciju kritikovali su i drugi takmičari, poput irske Bambi Tug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana