Евровизија: Пјесма “Waterloo” групе Аба проглашена за најбољу нумеру свих времена

Г.С.
Евровизија: Пјесма “Waterloo” групе Аба проглашена за најбољу нумеру свих времена

Публика је гласала за омиљену пјесму на виртуелном такмичењу “Eurovision: Come Together”, организованом у вечери када је требало да се одржи овогодишње такмичење Евровизије.

ББЦ гледаоци су пјесму групе Аба, Waterloo, прогласили најбољом пјесмом Евровизије свих времена.

Публика је гласала за омиљену пјесму на виртуелном такмичењу Eurovision: Come Together , организованом у вечери када је требало да се одржи овогодишње такмичење Евровизије.

Евровизија 2020 је отказана у марту услијед избијања панедмије корона вируса.

Шведска четворка је побједила на такмичењу за пјесму Евровизије 1974. године у Брајтону. Пјесма, која је освојила све британске топ листе и утрла им пут ка слави, продата је у скоро шест милиона примерјака, у оно вријеме, незамисливом тиражу.

Бјорн Улваес из групе Аба (Abba) изјавио је касније да му је било “тешко да повјерује” да је одатле све почело прије толико година.

Међу класицима Евровизије за које се гласало нашли су се извођачи попут Нете, бенда Bucks Fizz и Кончите Вурст.

Али је на крају Аба тријумфовала, са музичком метафором о љепотама препуштања љубави.

Листу од 19 пјесама саставили су стручњаци за Евровизију и емитери.

ББЦ водитељ Грејем Нортон је чашом наздравио у част покојног сер Терија Вогана, који је водио ово такмичење скоро 30 година.

У програму је емитована и пјесма која је требало да представља Велику Британију на овогодишњем такмичењу – My Last Breath  Џејмса Њумена - а Нортон је разговарао са пjевачем путем видео позива.

Њуман је рако да је био “прилично шокиран” и да је морао “да одвоји неколико минута за себе” када је сазнао да је такмичење отказано.

Он је рекао да је наступ већ био испланиран и показао је фотографију снимљену под водом како силази низ степенице.

Њуман је додао да је његов овогодишњи фаворит био Исланд - судећи према посљедњим подацима са Спотифаја, омиљена пјесма и публике.

ББЦ се такође прикључио осталим емитерима Евровизије у емисији Еurovision: Europe Shine A Light, у поздраву песмама које би се такмичеле ове године.

Домаћин догађаја је био Ротердам у Холандији, гдjе је такмичење и требало да се одржи, док се Нортон појавио као британски коментатор.

Седам кључних тренутака из Ротердама и осталих мjеста…

1.Још један омаж шведској пjесми

Манс Зелмерлов је отпjевао акустичну верзију пjесме Heroes, његове побjедничке нумере из 2015. године, као омаж медицинским радницима током пандемије корона вируса.

2. Фанови су се јавили на видео позив Ирске

Двоструки побjедник Пjесме Евровизије, Ирац Џони Логан, јавио се са фановима путем видео позива, извевши пjесму која у овом тренутку не може бити значајнија - What's Another Year.

3. Љубав је показала свијетло, не само једном, већ два пута

Ротердамска Филхармонија се окупила (захваљујући чудима модерне технологије) како би извела инструменталну верзију пјесме Love Shine a Light бенда Каtarina and the Wawes, док су чувене концертне хале широм свијета упалиле рефлекторе.

Пјесма је изведена још једном, али овога пута уз текст, како су се извођачи свих земаља укључили да је отпјевају заједно.

4. Пет Дади Фрејера Пјетерсонса

Ексцентрични извођач са Исланда поручио је гледаоцима да остану здрави и сјајни, уз помоћ квартета сачињених од дигиталних верзија њега самог. Дигитални Пјетерсонси су носили џемпер са… Да, погодили сте, његовим ликом.

5. Миса уз физичку удаљености

Михаел Шулте, представник Њемачке 2018, и холандски бенд Тhe Common Linnets , представници ове земље на такмичењу 2014, заједно су - наравно, уз мjере физичке удаљености - извели бајковиту библијску пjесму-мису којом је Никол побjедила 1992. године, Ein Bisschen Friden.

6. Кончита

Аустријска пjевачица и дрег краљица Кончита Вурст, побjедница Евровизије 2014. године, признала је да је “најљепши дио” карантина чињеница да “скоро и да не носим доњи веш и обожавам то”.

7. Бјорн је био срећан што је на тренутак успио да заборави на знате већ шта

Аба је освојила гласове, а Бјорн је имао ријетко укључење током Shine A Light извођења.

Након што је испричао слатку причу о томе како је његов унук Алберт схватио да је деда био поп звијезда Евровизије, описао је такмичење као један од “најљепших телевизијских догађаја године”, који вам је “омогућио да се удаљите и будете срећни и чак и накратко заборавите на корона вирус”.

У програму су емитоване поруке љубави и подршке извођача који је требало да наступе ове године. Неки гледаоци су изјавили да би вољели да су видјели више акције, а мање љепих жеља.

“Недостаје ми забавна Евровизија”, написао је један корисник Твитера.

“Шанса да побјегнете од свега осталог. Да, свијет је грозно мјесто, али назив је Покажите свијетло, а не пропаст.”

“Погрешно су протумачили шта смо жељели”, осврнуо се други. “Жељели смо журку, макар и на Зуму, али ово је све било депресивно”.

Ауторка романа Педесет нијанси сива Ел Џејмс написала је да су продуценти погодили праву ноту.

“Не знам за остале, али мени је јако емотивно да ово гледам”, написала је.

Ниједна од пјесама из 2020. године се неће такмичити наредне године. Умјесто тога, земље ће морати да изаберу нове представнике за Евровизију 2021.

Неколико земаља - укључујући Грчку, Шпанију и Бугарску - потврдиле су да ће послати исте такмичаре слиједеће године, али ће морати да изводе друге пјесме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана