Evrovizija: Pjesma “Waterloo” grupe Aba proglašena za najbolju numeru svih vremena

G.S.
Evrovizija: Pjesma “Waterloo” grupe Aba proglašena za najbolju numeru svih vremena

Publika je glasala za omiljenu pjesmu na virtuelnom takmičenju “Eurovision: Come Together”, organizovanom u večeri kada je trebalo da se održi ovogodišnje takmičenje Evrovizije.

BBC gledaoci su pjesmu grupe Aba, Waterloo, proglasili najboljom pjesmom Evrovizije svih vremena.

Publika je glasala za omiljenu pjesmu na virtuelnom takmičenju Eurovision: Come Together , organizovanom u večeri kada je trebalo da se održi ovogodišnje takmičenje Evrovizije.

Evrovizija 2020 je otkazana u martu uslijed izbijanja panedmije korona virusa.

Švedska četvorka je pobjedila na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1974. godine u Brajtonu. Pjesma, koja je osvojila sve britanske top liste i utrla im put ka slavi, prodata je u skoro šest miliona primerjaka, u ono vrijeme, nezamislivom tiražu.

Bjorn Ulvaes iz grupe Aba (Abba) izjavio je kasnije da mu je bilo “teško da povjeruje” da je odatle sve počelo prije toliko godina.

Među klasicima Evrovizije za koje se glasalo našli su se izvođači poput Nete, benda Bucks Fizz i Končite Vurst.

Ali je na kraju Aba trijumfovala, sa muzičkom metaforom o ljepotama prepuštanja ljubavi.

Listu od 19 pjesama sastavili su stručnjaci za Evroviziju i emiteri.

BBC voditelj Grejem Norton je čašom nazdravio u čast pokojnog ser Terija Vogana, koji je vodio ovo takmičenje skoro 30 godina.

U programu je emitovana i pjesma koja je trebalo da predstavlja Veliku Britaniju na ovogodišnjem takmičenju – My Last Breath  Džejmsa Njumena - a Norton je razgovarao sa pjevačem putem video poziva.

Njuman je rako da je bio “prilično šokiran” i da je morao “da odvoji nekoliko minuta za sebe” kada je saznao da je takmičenje otkazano.

On je rekao da je nastup već bio isplaniran i pokazao je fotografiju snimljenu pod vodom kako silazi niz stepenice.

Njuman je dodao da je njegov ovogodišnji favorit bio Island - sudeći prema posljednjim podacima sa Spotifaja, omiljena pjesma i publike.

BBC se takođe priključio ostalim emiterima Evrovizije u emisiji Eurovision: Europe Shine A Light, u pozdravu pesmama koje bi se takmičele ove godine.

Domaćin događaja je bio Roterdam u Holandiji, gdje je takmičenje i trebalo da se održi, dok se Norton pojavio kao britanski komentator.

Sedam ključnih trenutaka iz Roterdama i ostalih mjesta…

1.Još jedan omaž švedskoj pjesmi

Mans Zelmerlov je otpjevao akustičnu verziju pjesme Heroes, njegove pobjedničke numere iz 2015. godine, kao omaž medicinskim radnicima tokom pandemije korona virusa.

2. Fanovi su se javili na video poziv Irske

Dvostruki pobjednik Pjesme Evrovizije, Irac Džoni Logan, javio se sa fanovima putem video poziva, izvevši pjesmu koja u ovom trenutku ne može biti značajnija - What's Another Year.

3. Ljubav je pokazala svijetlo, ne samo jednom, već dva puta

Roterdamska Filharmonija se okupila (zahvaljujući čudima moderne tehnologije) kako bi izvela instrumentalnu verziju pjesme Love Shine a Light benda Katarina and the Wawes, dok su čuvene koncertne hale širom svijeta upalile reflektore.

Pjesma je izvedena još jednom, ali ovoga puta uz tekst, kako su se izvođači svih zemalja uključili da je otpjevaju zajedno.

4. Pet Dadi Frejera Pjetersonsa

Ekscentrični izvođač sa Islanda poručio je gledaocima da ostanu zdravi i sjajni, uz pomoć kvarteta sačinjenih od digitalnih verzija njega samog. Digitalni Pjetersonsi su nosili džemper sa… Da, pogodili ste, njegovim likom.

5. Misa uz fizičku udaljenosti

Mihael Šulte, predstavnik Njemačke 2018, i holandski bend The Common Linnets , predstavnici ove zemlje na takmičenju 2014, zajedno su - naravno, uz mjere fizičke udaljenosti - izveli bajkovitu biblijsku pjesmu-misu kojom je Nikol pobjedila 1992. godine, Ein Bisschen Friden.

6. Končita

Austrijska pjevačica i dreg kraljica Končita Vurst, pobjednica Evrovizije 2014. godine, priznala je da je “najljepši dio” karantina činjenica da “skoro i da ne nosim donji veš i obožavam to”.

7. Bjorn je bio srećan što je na trenutak uspio da zaboravi na znate već šta

Aba je osvojila glasove, a Bjorn je imao rijetko uključenje tokom Shine A Light izvođenja.

Nakon što je ispričao slatku priču o tome kako je njegov unuk Albert shvatio da je deda bio pop zvijezda Evrovizije, opisao je takmičenje kao jedan od “najljepših televizijskih događaja godine”, koji vam je “omogućio da se udaljite i budete srećni i čak i nakratko zaboravite na korona virus”.

U programu su emitovane poruke ljubavi i podrške izvođača koji je trebalo da nastupe ove godine. Neki gledaoci su izjavili da bi voljeli da su vidjeli više akcije, a manje ljepih želja.

“Nedostaje mi zabavna Evrovizija”, napisao je jedan korisnik Tvitera.

“Šansa da pobjegnete od svega ostalog. Da, svijet je grozno mjesto, ali naziv je Pokažite svijetlo, a ne propast.”

“Pogrešno su protumačili šta smo željeli”, osvrnuo se drugi. “Željeli smo žurku, makar i na Zumu, ali ovo je sve bilo depresivno”.

Autorka romana Pedeset nijansi siva El Džejms napisala je da su producenti pogodili pravu notu.

“Ne znam za ostale, ali meni je jako emotivno da ovo gledam”, napisala je.

Nijedna od pjesama iz 2020. godine se neće takmičiti naredne godine. Umjesto toga, zemlje će morati da izaberu nove predstavnike za Evroviziju 2021.

Nekoliko zemalja - uključujući Grčku, Španiju i Bugarsku - potvrdile su da će poslati iste takmičare slijedeće godine, ali će morati da izvode druge pjesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana