Е.Т. након 24 године: Вана и Бајтроник опет на сцени

Б92
Foto: Википедија

Некадашњи музички партнери из групе "Electro Team", Ивана Врдољак - Вана и Бојтроник, након 24 године поново су заједно на сцени, а припремају се за концерт у загребачкој Арени 5. фебруара.

Група Е.Т. изб Загреба, једна од перјаница денс музике крајем осамдесетих, уз "I Bee", Нину Бадрић, Тонија Цетинског и недавно преминулу Касандру, најзаслужнија је за промоцију новог звука у Хрватској.

Вана, која у Арени Загреб слави 30 година каријере, ушла је у поставу групе 1991. године. Први албум Е.Т.-ја, "Electro Team", 1993. направио је Tomo in der Mühlen. други  "Second to None , стигао је наредне године, таман у време одржавања првог Порина, на коме млади Е.Т. одмах освајају награде у категоријама за најбољу вокалну изведбу и најбољи видео-спот.
Избор из 1983. године - 20 пјесама које су обиљежиле југословенску рок сцену

Сљедеће године опет добијају Порин за хит године, песму "Да ти нисам била довољна". Хитови, попут "Тек је 12 сати" из 1993. године, који је касније изабран и за домаћи хит деценије у Хрватској, постали су толико популарни да су ушли у свакодневни говор, попут оног џингла с Радија 101 "има још доста до поноћи".

Међу многим хитовима, Е.Т. су потписали и неке сасвим другачијег садржаја, повезујући своју популарност са знацима времена - читај, ратним догађајима - па је њихова "Молитва за мир" уз тему "Croatia In Flames" Монтажстроја и Хрвоја Црнића Боксера била најбољи примјер како се модеран звук може употријебити и у антиратном програму тамошње поп-сцене.

Ванин вокал био је једна од већих предности, што је и Бојтроник искусио кад је у годинама након разлаза оригиналне поставе 1998. обновио старо име, али с новим, не тако упечатљивим гласовима. Вана је у међувремену започела самосталну каријеру, која је у вријеме вируса корона доводи на слављенички концерт у Арену Загреб.

Како пише Вечерњи лист, Вана се радује великом концертном спектаклу који спрема.

"Јако ме радује што ће ми се на позорници придружити и Бојтроник и да ћемо на тај начин донекле оживјети, колико знам, свима драге тренутке. Рад с момцима у ЕТ-у су моји почеци у свијету музике, искуство које ме на много начина одредило и прихватање неких принципа од којих ни послије нисам никад одустала. Иако највеће хитове групе Е.Т. ионако изводим на својим концертима, долазак Бојтроника ће свакако додатно појачати утисак који те пјесме остављају на људе. Уз плес који је типичан за то доба, али уз актуалну кореографију - и ја једва чекам да изведем све то", рекла је Вана.

Бојтроник је, говорећи о предстојећемк онцерту, рекао да му је смијешно кад чује да се неке друге групе спомињу као пионири хип-хопа у Хрватској.

"Па ми смо с хип-хопом почели још крајем осамдесетих, добрих 10 година пре других. Хип-хоп смо довели на комерцијалну сцену у Хрватској, а и данас држимо многе рекорде. На примјер, спот за песму "Све бих дала да знам" тада нас је коштао 50 хиљада њемачких марака, и то с попустом", рекао је Бојтроник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана