E.T. nakon 24 godine: Vana i Bajtronik opet na sceni

B92
Foto: Vikipedija

Nekadašnji muzički partneri iz grupe "Electro Team", Ivana Vrdoljak - Vana i Bojtronik, nakon 24 godine ponovo su zajedno na sceni, a pripremaju se za koncert u zagrebačkoj Areni 5. februara.

Grupa E.T. izb Zagreba, jedna od perjanica dens muzike krajem osamdesetih, uz "I Bee", Ninu Badrić, Tonija Cetinskog i nedavno preminulu Kasandru, najzaslužnija je za promociju novog zvuka u Hrvatskoj.

Vana, koja u Areni Zagreb slavi 30 godina karijere, ušla je u postavu grupe 1991. godine. Prvi album E.T.-ja, "Electro Team", 1993. napravio je Tomo in der Mühlen. drugi  "Second to None , stigao je naredne godine, taman u vreme održavanja prvog Porina, na kome mladi E.T. odmah osvajaju nagrade u kategorijama za najbolju vokalnu izvedbu i najbolji video-spot.
Izbor iz 1983. godine - 20 pjesama koje su obilježile jugoslovensku rok scenu

Sljedeće godine opet dobijaju Porin za hit godine, pesmu "Da ti nisam bila dovoljna". Hitovi, poput "Tek je 12 sati" iz 1993. godine, koji je kasnije izabran i za domaći hit decenije u Hrvatskoj, postali su toliko popularni da su ušli u svakodnevni govor, poput onog džingla s Radija 101 "ima još dosta do ponoći".

Među mnogim hitovima, E.T. su potpisali i neke sasvim drugačijeg sadržaja, povezujući svoju popularnost sa znacima vremena - čitaj, ratnim događajima - pa je njihova "Molitva za mir" uz temu "Croatia In Flames" Montažstroja i Hrvoja Crnića Boksera bila najbolji primjer kako se moderan zvuk može upotrijebiti i u antiratnom programu tamošnje pop-scene.

Vanin vokal bio je jedna od većih prednosti, što je i Bojtronik iskusio kad je u godinama nakon razlaza originalne postave 1998. obnovio staro ime, ali s novim, ne tako upečatljivim glasovima. Vana je u međuvremenu započela samostalnu karijeru, koja je u vrijeme virusa korona dovodi na slavljenički koncert u Arenu Zagreb.

Kako piše Večernji list, Vana se raduje velikom koncertnom spektaklu koji sprema.

"Jako me raduje što će mi se na pozornici pridružiti i Bojtronik i da ćemo na taj način donekle oživjeti, koliko znam, svima drage trenutke. Rad s momcima u ET-u su moji počeci u svijetu muzike, iskustvo koje me na mnogo načina odredilo i prihvatanje nekih principa od kojih ni poslije nisam nikad odustala. Iako najveće hitove grupe E.T. ionako izvodim na svojim koncertima, dolazak Bojtronika će svakako dodatno pojačati utisak koji te pjesme ostavljaju na ljude. Uz ples koji je tipičan za to doba, ali uz aktualnu koreografiju - i ja jedva čekam da izvedem sve to", rekla je Vana.

Bojtronik je, govoreći o predstojećemk oncertu, rekao da mu je smiješno kad čuje da se neke druge grupe spominju kao pioniri hip-hopa u Hrvatskoj.

"Pa mi smo s hip-hopom počeli još krajem osamdesetih, dobrih 10 godina pre drugih. Hip-hop smo doveli na komercijalnu scenu u Hrvatskoj, a i danas držimo mnoge rekorde. Na primjer, spot za pesmu "Sve bih dala da znam" tada nas je koštao 50 hiljada njemačkih maraka, i to s popustom", rekao je Bojtronik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana