Електроакустична свирка бањалучке групе “Сопот” сутра у Банском двору: Фузија балканске умјетности и модерне технологије

Илијана Божић
Електроакустична свирка бањалучке групе “Сопот” сутра у Банском двору: Фузија балканске умјетности и модерне технологије

БАЊАЛУКА - Аутентични звуци електророка са примјесама даба и дабстепа, уз балканске традиционалне музичке мотиве испуниће концертну дворану Банског двора, сутра када ће пред публиком засвирати бањалучки бенд “Сопот”.

Ријеч је о групи са снажним ауторским печатом, која кроз сарадњу са домаћим и страним ауторима ствара фузију балканске умјетности са модерном технологијом.

Ријеч сопот је старословенског поријекла и значи извор, а овај бенд оправдава назив, јер је заиста извор инспиративних текстова и квалитетне музике.

Басиста “Сопота” Ђурица Штула у разговору за “Глас Српске” истакао је да је бенд за овај концерт припремио репертоар састављен од пјесама са прва три албума, али да ће публика имати прилику да чује и нове нумере.

- Овом приликом свираћемо и нове пјесме које до сада нисмо имали прилику да изведемо уживо због епидемиолошке ситуације, а које ће бити дио нашег четвртог албума. Овај пут свирамо сами, без гостију и то електроакустично - рекао је Штула.

Будући да су све карте распродате, Штула је нагласио да је могуће да у наредном периоду “Сопот” организује још један концерт на којем би наступили са гостима.

- Поред пјесама са ранијих албума “Дабалкан”, “Еквилибријум” и “Сопотник” планирамо да свирамо и нове као што су “Кренимо из почетка”, за коју смо снимили спот, “Једнога дана”, коју је продуцирао Војо Аралица и за коју у наредном мјесецу снимамо спот, “Праведник” и друге које ће се наћи на четвртом албуму - додао је Штула.

Објаснио је да су с обзиром на епидемиолошку ситуацију имали среће да крајем прошле године, у децембру, одсвирају два концерта.

- Наступали смо у Добоју у склопу “ОК фест каравана” и у Јабланици у оквиру “Омладинског фестивала”. То нам је дало вјетар у леђа, с обзиром на све пандемијске околности. Ово вријеме које нас је ограничило и које нам је ускратило могућност наступа и свирки искористили смо тако што смо се посветили новим пјесмама. Припремамо нове спотове и надамо се да ћемо, чим се све врати у нормалу, имати спремне материјале да свирамо концерте - навео је Штула.

Концерт ће почети у 20 часова, а због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен, а ношење заштитних маски је обавезно.

Албум

Штула је истакао да је нови албум још у разради и објаснио да ће пјесме дефинитивно бити другачије од оног што су људи навикли да чују од “Сопота”.

- Биће мало спорије, са више даба и гранџа и неких коријена од којих смо почели и које смо у младости слушали. Мислим да ће бити до сада најбољи албум - навео је Штула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана