Elektroakustična svirka banjalučke grupe “Sopot” sutra u Banskom dvoru: Fuzija balkanske umjetnosti i moderne tehnologije

Ilijana Božić
Elektroakustična svirka banjalučke grupe “Sopot” sutra u Banskom dvoru: Fuzija balkanske umjetnosti i moderne tehnologije

BANjALUKA - Autentični zvuci elektroroka sa primjesama daba i dabstepa, uz balkanske tradicionalne muzičke motive ispuniće koncertnu dvoranu Banskog dvora, sutra kada će pred publikom zasvirati banjalučki bend “Sopot”.

Riječ je o grupi sa snažnim autorskim pečatom, koja kroz saradnju sa domaćim i stranim autorima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom.

Riječ sopot je staroslovenskog porijekla i znači izvor, a ovaj bend opravdava naziv, jer je zaista izvor inspirativnih tekstova i kvalitetne muzike.

Basista “Sopota” Đurica Štula u razgovoru za “Glas Srpske” istakao je da je bend za ovaj koncert pripremio repertoar sastavljen od pjesama sa prva tri albuma, ali da će publika imati priliku da čuje i nove numere.

- Ovom prilikom sviraćemo i nove pjesme koje do sada nismo imali priliku da izvedemo uživo zbog epidemiološke situacije, a koje će biti dio našeg četvrtog albuma. Ovaj put sviramo sami, bez gostiju i to elektroakustično - rekao je Štula.

Budući da su sve karte rasprodate, Štula je naglasio da je moguće da u narednom periodu “Sopot” organizuje još jedan koncert na kojem bi nastupili sa gostima.

- Pored pjesama sa ranijih albuma “Dabalkan”, “Ekvilibrijum” i “Sopotnik” planiramo da sviramo i nove kao što su “Krenimo iz početka”, za koju smo snimili spot, “Jednoga dana”, koju je producirao Vojo Aralica i za koju u narednom mjesecu snimamo spot, “Pravednik” i druge koje će se naći na četvrtom albumu - dodao je Štula.

Objasnio je da su s obzirom na epidemiološku situaciju imali sreće da krajem prošle godine, u decembru, odsviraju dva koncerta.

- Nastupali smo u Doboju u sklopu “OK fest karavana” i u Jablanici u okviru “Omladinskog festivala”. To nam je dalo vjetar u leđa, s obzirom na sve pandemijske okolnosti. Ovo vrijeme koje nas je ograničilo i koje nam je uskratilo mogućnost nastupa i svirki iskoristili smo tako što smo se posvetili novim pjesmama. Pripremamo nove spotove i nadamo se da ćemo, čim se sve vrati u normalu, imati spremne materijale da sviramo koncerte - naveo je Štula.

Koncert će početi u 20 časova, a zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen, a nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Album

Štula je istakao da je novi album još u razradi i objasnio da će pjesme definitivno biti drugačije od onog što su ljudi navikli da čuju od “Sopota”.

- Biće malo sporije, sa više daba i grandža i nekih korijena od kojih smo počeli i koje smo u mladosti slušali. Mislim da će biti do sada najbolji album - naveo je Štula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana