ЕБУ објаснио због чега су поништени гласови жирија шест земаља на Евросонгу

ГС
Foto: Илустрација

Европска радиодифузна унија објаснила је разлоге поништавања гласања жирија Азербејџана, Грузије, Пољске, Румуније, Сан Марина и Црне Горе у другом полуфиналу.

Наводи се да су чланови жирија наведених шест земаља стављали те исте земље у врх листе, изузевши своју земљу, пошто не могу да гласају за свог представника, док су већину тих земаља чланови жирија других земаља рангирали испод осмог мjеста.

Европска радиодифузна унија (ЕБУ) је објавила да су поништени гласови из другог полуфинала "Пjесме Евровизије" чланова жирија Азербејџана, Грузије, Пољске, Румуније, Сан Марина и Црне Горе, пошто су утврђени обрасци гласања који нису у складу са правилима такмичења.

Како се наводи, виђено је да су у другом полуфиналу четири од шест жирија међу најбољих пет пjесама ставили земље из групе наведених земаља (имајући у виду да не могу да гласају за себе), да је један жири ставио истих пет земаља у најбољих шест, док је један жири ставио четири земље у најбоље четири, док им је пета у првих седам.

ЕБУ је објавио да је образац гласања утврдио партнер који прати гласање, а да га је потврдило независно тијело за праћење гласања, пошто је пет од шест земаља било рангирано испод осмог мјеста код чланова жирија преосталих земаља које су се такмичиле у другом полуфиналу "Евросонга", као и код жирија Њемачке, Велике Британије и Шпаније који су такође гласали током друге такмичарске вечери.

Додаје се и да су четири земље биле рангиране међу посљедњих шест и да је таква количина нерегуларности без преседана.  

Због тога је ЕБУ одлучио да, према правилима гласања на "Пјесми Евровизије", искористи право да уклони гласове жирија шест земаља и замијени их аутоматски израчунатим резултатом гласања, како би се утврдио коначан резултат гласања у другом полуфиналу.

Из истог разлога, гласови жирија шест земаља нису коришћени ни у финалу такмичења, како би се очувао интегритет система гласања на "Евросонгу".

Одлуке је одобрио предсједник Референтне групе "Пјесме Евровизије", као и заменик генералног директора ЕБУ-а, у складу са правилима гласања на такмичењу. 

ЕБУ је разговарао са емитерима чији су гласови жирија поништени и дао им могућност да додатно истраже гласање жирија у наведеним државама. 

Представница Србије Ана Ђурић Констракта је учествовала у другом полуфиналу, али гласови из наведених шест земаља нису утицали на њен пласман. Према гласовима који су проглашени за нерегуларне, представница Србије је освојила 21 поен, док је према аутоматски израчунатим гласовима Констракти додијељено 14 бодова, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана