EBU objasnio zbog čega su poništeni glasovi žirija šest zemalja na Evrosongu

GS
Foto: Ilustracija

Evropska radiodifuzna unija objasnila je razloge poništavanja glasanja žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu.

Navodi se da su članovi žirija navedenih šest zemalja stavljali te iste zemlje u vrh liste, izuzevši svoju zemlju, pošto ne mogu da glasaju za svog predstavnika, dok su većinu tih zemalja članovi žirija drugih zemalja rangirali ispod osmog mjesta.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je objavila da su poništeni glasovi iz drugog polufinala "Pjesme Evrovizije" članova žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore, pošto su utvrđeni obrasci glasanja koji nisu u skladu sa pravilima takmičenja.

Kako se navodi, viđeno je da su u drugom polufinalu četiri od šest žirija među najboljih pet pjesama stavili zemlje iz grupe navedenih zemalja (imajući u vidu da ne mogu da glasaju za sebe), da je jedan žiri stavio istih pet zemalja u najboljih šest, dok je jedan žiri stavio četiri zemlje u najbolje četiri, dok im je peta u prvih sedam.

EBU je objavio da je obrazac glasanja utvrdio partner koji prati glasanje, a da ga je potvrdilo nezavisno tijelo za praćenje glasanja, pošto je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mjesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu "Evrosonga", kao i kod žirija Njemačke, Velike Britanije i Španije koji su takođe glasali tokom druge takmičarske večeri.

Dodaje se i da su četiri zemlje bile rangirane među posljednjih šest i da je takva količina neregularnosti bez presedana.  

Zbog toga je EBU odlučio da, prema pravilima glasanja na "Pjesmi Evrovizije", iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zamijeni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

Iz istog razloga, glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na "Evrosongu".

Odluke je odobrio predsjednik Referentne grupe "Pjesme Evrovizije", kao i zamenik generalnog direktora EBU-a, u skladu sa pravilima glasanja na takmičenju. 

EBU je razgovarao sa emiterima čiji su glasovi žirija poništeni i dao im mogućnost da dodatno istraže glasanje žirija u navedenim državama. 

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta je učestvovala u drugom polufinalu, ali glasovi iz navedenih šest zemalja nisu uticali na njen plasman. Prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodijeljeno 14 bodova, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana