Два врхунска реиздања албума Гилета и “Електричног оргазма”: Фантастична колекција мање познатих пјесама

Бранислав Предојевић
Два врхунска реиздања албума Гилета и “Електричног оргазма”: Фантастична колекција мање познатих пјесама

БЕОГРАД - Срђан Гојковић Гиле, фронтмен групе “Електрични оргазам”, реиздаће под окриљем издавачке куће “Madcom” два раритетна издања “Музика за филм, ТВ и музеј” и “Живо и акустично”.

Први албум “Музика за филм, ТВ и музеј” компилација је примијењене музике коју је Гиле компоновао у периоду од 1989. до 2007. године. То подразумијева хитове “Свечане беле кошуље”, “Мјау мјау”, “Дракулина тема”, “Секс, дрога, насиље и страх”, “Ходам сад као зомби”, “Свет је само барка која плови” из филмова “Како је пропао рокенрол”, “Црни бомбардер” и римејка телевизијске серије “Позориште у кући”. На албуму се налазе и обраде пјесама “Run, Run, Run” и “Хероин” групе “Velvet Underground” које је Гиле извео поводом отварања изложбе Ендија Ворхола у Музеју сувремене умјетности у Загребу.

- Волим да радим примењену музику. Тада морам да се уклопим у идеју коју има редитељ и да напустим сопствене стандарде, посебно када је у питању рад у групи. Пошто је на овом албуму заступљен тај мој соло рад, занимљиво је да на свим тим песмама ја свирам бубњеве. Ја сам, иначе, почео каријеру као бубњар, али се нисам надаље бавио тим инструментом. У песмама из филмова “Како је пропао рокенрол” и “Црни бомбардер” сам поред бубњева свирао и бас гитару, па ми то делује посебно занимљиво - рекао је Гиле.

Друго реиздање је концертни снимак анплагд наступа његовог матичног састава “Електрични оргазам” из 1996. године. Албум је снимљен током серије акустичних концерата, који су организовани у новосадском студију “М”. Идеја бенда је била да на свом сешну изведе пјесме са албума “Летим, сањам, дишем” као и мање познате нумере у новим аранжманима. Албум је у вријеме оригиналног објављивања представљао сингл “Магична рука”, а ријеч је о обради пјесме из опуса “Корни групе”. Занимљиво је да је у постави “Електричног оргазам” у том периоду била и Маргита Стефановић из састава “Екатерина Велика”, што је, по Гојковићевим ријечима, било занимљиво искуство.

- У том тренутку Маргита ништа креативно није радила. Милан Младеновић је преминуо две године пре тога и она нигде није свирала. Желео сам да је ангажујем да свира акустичну турнеју са нама и буде део бенда. Њене деонице су феноменалне у свим песмама које смо свирали том приликом - казао је Гиле.

Оба албума су оригинално изашла у ограниченом издању на ЦД-у, а за ново издање урађен је ремастерс и побољшање звука.

Роки Ериксон

Пјесма “Ходам сад као зомби”, коју су прославили Аница Добра и “Електрични оргазам” у филму “Црни бомбардер”, у ствари је Гилетова обрада пјесме култног хероја психоделије и гаражног рока Рокија Ериксона.

- Ја сам, колико је мени познато, једини човек који је овде обрадио Рокија Ериксона и имао велик хит. Открио сам га релативно касно, и то преко албума “Њхере Тхе Пџрамид Меетс Тхе Еџе”, на коме су састави попут “R.Е.М.”, “ZZ Top” и остали, обрађивали његове песме почетком деведесетих. Ту сам први пут чуо “I Walked With the Zombie” и одмах ми се допала. Он је један од највећих опскурних хероја и можда није познат широј публици, али је многим рок музичарима био веома важан. Тако сам, уосталом, и ја сазнао за њега, па сам касније кренуо да истражујем његове албуме - испричао је Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана