Dva vrhunska reizdanja albuma Gileta i “Električnog orgazma”: Fantastična kolekcija manje poznatih pjesama

Branislav Predojević
Dva vrhunska reizdanja albuma Gileta i “Električnog orgazma”: Fantastična kolekcija manje poznatih pjesama

BEOGRAD - Srđan Gojković Gile, frontmen grupe “Električni orgazam”, reizdaće pod okriljem izdavačke kuće “Madcom” dva raritetna izdanja “Muzika za film, TV i muzej” i “Živo i akustično”.

Prvi album “Muzika za film, TV i muzej” kompilacija je primijenjene muzike koju je Gile komponovao u periodu od 1989. do 2007. godine. To podrazumijeva hitove “Svečane bele košulje”, “Mjau mjau”, “Drakulina tema”, “Seks, droga, nasilje i strah”, “Hodam sad kao zombi”, “Svet je samo barka koja plovi” iz filmova “Kako je propao rokenrol”, “Crni bombarder” i rimejka televizijske serije “Pozorište u kući”. Na albumu se nalaze i obrade pjesama “Run, Run, Run” i “Heroin” grupe “Velvet Underground” koje je Gile izveo povodom otvaranja izložbe Endija Vorhola u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

- Volim da radim primenjenu muziku. Tada moram da se uklopim u ideju koju ima reditelj i da napustim sopstvene standarde, posebno kada je u pitanju rad u grupi. Pošto je na ovom albumu zastupljen taj moj solo rad, zanimljivo je da na svim tim pesmama ja sviram bubnjeve. Ja sam, inače, počeo karijeru kao bubnjar, ali se nisam nadalje bavio tim instrumentom. U pesmama iz filmova “Kako je propao rokenrol” i “Crni bombarder” sam pored bubnjeva svirao i bas gitaru, pa mi to deluje posebno zanimljivo - rekao je Gile.

Drugo reizdanje je koncertni snimak anplagd nastupa njegovog matičnog sastava “Električni orgazam” iz 1996. godine. Album je snimljen tokom serije akustičnih koncerata, koji su organizovani u novosadskom studiju “M”. Ideja benda je bila da na svom sešnu izvede pjesme sa albuma “Letim, sanjam, dišem” kao i manje poznate numere u novim aranžmanima. Album je u vrijeme originalnog objavljivanja predstavljao singl “Magična ruka”, a riječ je o obradi pjesme iz opusa “Korni grupe”. Zanimljivo je da je u postavi “Električnog orgazam” u tom periodu bila i Margita Stefanović iz sastava “Ekaterina Velika”, što je, po Gojkovićevim riječima, bilo zanimljivo iskustvo.

- U tom trenutku Margita ništa kreativno nije radila. Milan Mladenović je preminuo dve godine pre toga i ona nigde nije svirala. Želeo sam da je angažujem da svira akustičnu turneju sa nama i bude deo benda. Njene deonice su fenomenalne u svim pesmama koje smo svirali tom prilikom - kazao je Gile.

Oba albuma su originalno izašla u ograničenom izdanju na CD-u, a za novo izdanje urađen je remasters i poboljšanje zvuka.

Roki Erikson

Pjesma “Hodam sad kao zombi”, koju su proslavili Anica Dobra i “Električni orgazam” u filmu “Crni bombarder”, u stvari je Giletova obrada pjesme kultnog heroja psihodelije i garažnog roka Rokija Eriksona.

- Ja sam, koliko je meni poznato, jedini čovek koji je ovde obradio Rokija Eriksona i imao velik hit. Otkrio sam ga relativno kasno, i to preko albuma “Njhere The Pdžramid Meets The Edže”, na kome su sastavi poput “R.E.M.”, “ZZ Top” i ostali, obrađivali njegove pesme početkom devedesetih. Tu sam prvi put čuo “I Walked With the Zombie” i odmah mi se dopala. On je jedan od najvećih opskurnih heroja i možda nije poznat široj publici, ali je mnogim rok muzičarima bio veoma važan. Tako sam, uostalom, i ja saznao za njega, pa sam kasnije krenuo da istražujem njegove albume - ispričao je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana