Деведесет година од рођења Реја Чарлса: Отац соула и бесмртна легенда џеза

Г.С.
Деведесет година од рођења Реја Чарлса: Отац соула и бесмртна легенда џеза

Амерички пјевач и композитор афричког поријекла Реј Чарлс (Рејмонд Чарлс Робинсон), краљ госпела и блуза и један од најистакнутијих музичара 20. вијека, рођен је 23. септембра прије деведесет година.

У раном дјетињству Чарлс је био свједок трагичног догађаја који ће га мучити до краја живота - његов млађи брат удавио се у кофи са водом. Од тада, млади Реј почиње да губи вид и са седам година постаје потпуно слијеп.

Реј Чарлс је успио да уједини соул, госпел, поп и кантри, истовремено поставши бесмртна легенда џеза. Френк Синатра га је називао правим генијем у свијету шоу-бизниса.

У младости, музички правци које је слиједио били су у широком распону од госпела, преко кантрија, до блуза. Хендикеп сљепила није га спријечио да се усавршава и развија своје музичке склоности и способности.

- Мене и музику можете раздвојити само хируршким путем - говорио је Чарлс својевремено.

Своју музику и лична интересовања у великој мјери је заснивао на радовима тада већ познатих музичара Нет Кинг Кола и Чарлса Брауна.

Његов први велики хит био је сингл “I've got a woman”, пјесма која се нашла на челу топ листе мјесец дана након што је издата. Ријеч је о до тада невиђеном споју госпела (црквене музике), рока и блуза, чиме је Реј Чарлс утемељио свој музички стил познатији као соул.

Иако се публици допао овај експеримент, критичари нису били одушевљени, па се познати умјетник сусрео са осудом јавности због спајања црквене музике са ђаволском и бивао етикетиран као безбожник.

Ипак, Реј Чарлс постаје отац соула и један од умјетника који су могли да обједине многе музичке правце у само једну нумеру. Реј Чарлс је био велики борац против расизма и није хтио да наступа у условима који су дискриминисали његову црну расу.

Објавио је више од 100 плоча и одржао више од 10.000 концерата. Био је велики хуманитарац, борац за људска права и једнакост међу људима другачије боје коже. Остао је упамћен као симбол соула и цијеле генерације црначког друштва у САД.

Реј Чарлс је добитник 12 музичких награда “Греми”, међу којима и за најбољу пјесму три пута узастопно: “Hit the Road Jack”, “I can't stop loving you” и ”Busted”. Објавио је 55 студијских албума, седам лајв албума и 127 синглова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана