Devedeset godina od rođenja Reja Čarlsa: Otac soula i besmrtna legenda džeza

G.S.
Devedeset godina od rođenja Reja Čarlsa: Otac soula i besmrtna legenda džeza

Američki pjevač i kompozitor afričkog porijekla Rej Čarls (Rejmond Čarls Robinson), kralj gospela i bluza i jedan od najistaknutijih muzičara 20. vijeka, rođen je 23. septembra prije devedeset godina.

U ranom djetinjstvu Čarls je bio svjedok tragičnog događaja koji će ga mučiti do kraja života - njegov mlađi brat udavio se u kofi sa vodom. Od tada, mladi Rej počinje da gubi vid i sa sedam godina postaje potpuno slijep.

Rej Čarls je uspio da ujedini soul, gospel, pop i kantri, istovremeno postavši besmrtna legenda džeza. Frenk Sinatra ga je nazivao pravim genijem u svijetu šou-biznisa.

U mladosti, muzički pravci koje je slijedio bili su u širokom rasponu od gospela, preko kantrija, do bluza. Hendikep sljepila nije ga spriječio da se usavršava i razvija svoje muzičke sklonosti i sposobnosti.

- Mene i muziku možete razdvojiti samo hirurškim putem - govorio je Čarls svojevremeno.

Svoju muziku i lična interesovanja u velikoj mjeri je zasnivao na radovima tada već poznatih muzičara Net King Kola i Čarlsa Brauna.

Njegov prvi veliki hit bio je singl “I've got a woman”, pjesma koja se našla na čelu top liste mjesec dana nakon što je izdata. Riječ je o do tada neviđenom spoju gospela (crkvene muzike), roka i bluza, čime je Rej Čarls utemeljio svoj muzički stil poznatiji kao soul.

Iako se publici dopao ovaj eksperiment, kritičari nisu bili oduševljeni, pa se poznati umjetnik susreo sa osudom javnosti zbog spajanja crkvene muzike sa đavolskom i bivao etiketiran kao bezbožnik.

Ipak, Rej Čarls postaje otac soula i jedan od umjetnika koji su mogli da objedine mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru. Rej Čarls je bio veliki borac protiv rasizma i nije htio da nastupa u uslovima koji su diskriminisali njegovu crnu rasu.

Objavio je više od 100 ploča i održao više od 10.000 koncerata. Bio je veliki humanitarac, borac za ljudska prava i jednakost među ljudima drugačije boje kože. Ostao je upamćen kao simbol soula i cijele generacije crnačkog društva u SAD.

Rej Čarls je dobitnik 12 muzičkih nagrada “Gremi”, među kojima i za najbolju pjesmu tri puta uzastopno: “Hit the Road Jack”, “I can't stop loving you” i ”Busted”. Objavio je 55 studijskih albuma, sedam lajv albuma i 127 singlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana