Десет година од посљедњег концерта Ејми Вајнхаус: Туга, бол и мучење у Београду VIDEO

Б92
Десет година од посљедњег концерта Ејми Вајнхаус: Туга, бол и мучење у Београду VIDEO

Дана, 18. јуна 2011. године, Ејми Вајнхаус одржала је посљедњи концерт у животу – у Београду.

 Прије 10 година један од најбољих соул и џез женских вокала нашег времена дошла је у Београд како би одржала концерт који се дуго чекао.

Ејми је увијек била сјајна на наступима уживо и било ју је милина слушати како све, а понекад и туђе хитове изводи уживо, макар и преко музичких платформи. Када је најављен концерт 18. јуна у Београду, знало се да се то не смије пропустити.

''Гардијан'' је тада извијестио о концерту и невјероватном интересовању, упркос томе што је карта била 35 фунти (тада око 4.500 динара) у држави у којој је просјечна плата 274 фунте (око 36.000 динара), па да је сјајно колико је Ејми популарна у Србији.

Истина, била је скупа карта, али млађа генерација која је дошла ту није жалила ни динара.

Тај концерт био је почетак европске турнеје, а у ствари био је крај, не само једне каријере, него испоставиће се и једног живота.

Ејми је на почетку концерта изустила некако ''Добро вече'', а онда је почела да се изува и маше ципелом без икаквог разлога.

Била је видно под утицајем алкохола и наркотика и, жаргонски речено, у једном тренутку није знала гдје се налази.

Изводила је пратећи вокал усред пјесме ''Valerie', како би пjевала умjесто ње, а можда је највећи шок био када је усред пjесме 'Just Friends'' престала да пjева и почела да представља збуњене чланове бенда, који су и даље свирали.

Ни то не би било нешто ''ненормално'' да је Ејми макар успjела да се сjети ко свира у њеном бенду. Готово сва имена је промашила.

Било је страшно гледати како се мучи и шта ради на бини.

Мучење је трајало 72 минута и на крају је Ејми одлучила да одустане. Увредама и псовкама испраћена је са бине и то је био крај.

Сви су били разочарани.

Сjела је у лимузину, наслонила главу на прозор и заспала. Одмах је отпутовала из Београда и затим отказала европску турнеју.

Популарни Moby је послије тог концерта написао на Твитеру: „Не познајем Ејми Вајнхаус, али се искрено надам да ће неко близак њој интервенисати и пружити јој помоћ. Ово је заиста срцепарајуће”.

Ејми није успјела да се избори са свим проблемима.

Мање од два мјесеца касније, 23. јула 2011. године Ејми Вајнхаус преминула је у свом стану од тровања алкохолом.

Имала је само 27 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана