Deset godina od posljednjeg koncerta Ejmi Vajnhaus: Tuga, bol i mučenje u Beogradu VIDEO

B92
Deset godina od posljednjeg koncerta Ejmi Vajnhaus: Tuga, bol i mučenje u Beogradu VIDEO

Dana, 18. juna 2011. godine, Ejmi Vajnhaus održala je posljednji koncert u životu – u Beogradu.

 Prije 10 godina jedan od najboljih soul i džez ženskih vokala našeg vremena došla je u Beograd kako bi održala koncert koji se dugo čekao.

Ejmi je uvijek bila sjajna na nastupima uživo i bilo ju je milina slušati kako sve, a ponekad i tuđe hitove izvodi uživo, makar i preko muzičkih platformi. Kada je najavljen koncert 18. juna u Beogradu, znalo se da se to ne smije propustiti.

''Gardijan'' je tada izvijestio o koncertu i nevjerovatnom interesovanju, uprkos tome što je karta bila 35 funti (tada oko 4.500 dinara) u državi u kojoj je prosječna plata 274 funte (oko 36.000 dinara), pa da je sjajno koliko je Ejmi popularna u Srbiji.

Istina, bila je skupa karta, ali mlađa generacija koja je došla tu nije žalila ni dinara.

Taj koncert bio je početak evropske turneje, a u stvari bio je kraj, ne samo jedne karijere, nego ispostaviće se i jednog života.

Ejmi je na početku koncerta izustila nekako ''Dobro veče'', a onda je počela da se izuva i maše cipelom bez ikakvog razloga.

Bila je vidno pod uticajem alkohola i narkotika i, žargonski rečeno, u jednom trenutku nije znala gdje se nalazi.

Izvodila je prateći vokal usred pjesme ''Valerie', kako bi pjevala umjesto nje, a možda je najveći šok bio kada je usred pjesme 'Just Friends'' prestala da pjeva i počela da predstavlja zbunjene članove benda, koji su i dalje svirali.

Ni to ne bi bilo nešto ''nenormalno'' da je Ejmi makar uspjela da se sjeti ko svira u njenom bendu. Gotovo sva imena je promašila.

Bilo je strašno gledati kako se muči i šta radi na bini.

Mučenje je trajalo 72 minuta i na kraju je Ejmi odlučila da odustane. Uvredama i psovkama ispraćena je sa bine i to je bio kraj.

Svi su bili razočarani.

Sjela je u limuzinu, naslonila glavu na prozor i zaspala. Odmah je otputovala iz Beograda i zatim otkazala evropsku turneju.

Popularni Moby je poslije tog koncerta napisao na Tviteru: „Ne poznajem Ejmi Vajnhaus, ali se iskreno nadam da će neko blizak njoj intervenisati i pružiti joj pomoć. Ovo je zaista srceparajuće”.

Ejmi nije uspjela da se izbori sa svim problemima.

Manje od dva mjeseca kasnije, 23. jula 2011. godine Ejmi Vajnhaus preminula je u svom stanu od trovanja alkoholom.

Imala je samo 27 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana