Чувени дизајнер Милтон Глејзер преминуо на свој рођендан

Г.С.
Чувени дизајнер Милтон Глејзер преминуо на свој рођендан

Легендарни амерички графички дизајнер Милтон Глејзер, аутор чувеног заштитног знака Њујорка “I love NY”, преминуо је 26. јуна у Њујорку на 91. рођендан.

Глејзерова породица је саопштила да је познати дизајнер имао мождани удар, преноси “Њујорк тајмс”.

Био је познат и на нашим просторима, прије свега захваљујући колеги Мирку Илићу, са којим је коаутор књиге “The Design of Dissent”. Захваљујући посредовању Илића, Глејзер је 2017. поклонио Музеју примењене уметности у Београду избор од двадесетак својих плаката, укључујући чувени психоделични постер за компилацију Боба Дилана из 1966. године.

Рођен је 1929. године у Њујорку, гдје је похађао Средњу школу за музику и умјетност, те Купер Унион умјетничку школу. Током школовања добио је Фулбрајтову стипендију, која му је омогућила да упише Академију ликовних умјетности у Болоњи.

Био је суоснивач чувеног студија Пуш Пин (1954), те један од покретача Њујорк магазина (1968), оснивач Милтон Гласер Инц. (1974) и WBMG-а са Волтером Бернардом.

Био је веома плодан креатор постера и принтова, излагао је широм свијета, а самосталне изложбе имао је и у Центру Помпиду у Паризу и Музеју модерних умјетности у Њујорку. Његова дјела дио су сталних поставки бројних музеја.

Глејзер је 2009. године добио од тадашњег америчког предсједника Барака Обаме Националну медаљу умјетности и једини је добитник тог признања међу графичким дизајнерима.

Поводом изложбе у Загребу 2015. године, на коју није могао да дође због крхког здравља, Глејзер је истакао да је увијек вјеровао да је цртање најдиректнији начин учења посматрања, те да је можда управо сам процес тог учења уједно и најважнији успјех који као људски род можемо остварити.

Од Глејзера су се на друштвеним мрежама опростили и београдски дизајнер Борут Вилд и архитекткиња Миа Давид. 

“Рок опера” под звијездама одржана је пред више од 1.000 људи на крову Тржног центра “Променада” у Новом Саду.

Током више од два сата концерта публика је уживала уз више од 22 антологијска музичка хита рок група.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана