Čuveni dizajner Milton Glejzer preminuo na svoj rođendan

G.S.
Čuveni dizajner Milton Glejzer preminuo na svoj rođendan

Legendarni američki grafički dizajner Milton Glejzer, autor čuvenog zaštitnog znaka Njujorka “I love NY”, preminuo je 26. juna u Njujorku na 91. rođendan.

Glejzerova porodica je saopštila da je poznati dizajner imao moždani udar, prenosi “Njujork tajms”.

Bio je poznat i na našim prostorima, prije svega zahvaljujući kolegi Mirku Iliću, sa kojim je koautor knjige “The Design of Dissent”. Zahvaljujući posredovanju Ilića, Glejzer je 2017. poklonio Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu izbor od dvadesetak svojih plakata, uključujući čuveni psihodelični poster za kompilaciju Boba Dilana iz 1966. godine.

Rođen je 1929. godine u Njujorku, gdje je pohađao Srednju školu za muziku i umjetnost, te Kuper Union umjetničku školu. Tokom školovanja dobio je Fulbrajtovu stipendiju, koja mu je omogućila da upiše Akademiju likovnih umjetnosti u Bolonji.

Bio je suosnivač čuvenog studija Puš Pin (1954), te jedan od pokretača Njujork magazina (1968), osnivač Milton Glaser Inc. (1974) i WBMG-a sa Volterom Bernardom.

Bio je veoma plodan kreator postera i printova, izlagao je širom svijeta, a samostalne izložbe imao je i u Centru Pompidu u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u Njujorku. Njegova djela dio su stalnih postavki brojnih muzeja.

Glejzer je 2009. godine dobio od tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame Nacionalnu medalju umjetnosti i jedini je dobitnik tog priznanja među grafičkim dizajnerima.

Povodom izložbe u Zagrebu 2015. godine, na koju nije mogao da dođe zbog krhkog zdravlja, Glejzer je istakao da je uvijek vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja posmatranja, te da je možda upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.

Od Glejzera su se na društvenim mrežama oprostili i beogradski dizajner Borut Vild i arhitektkinja Mia David. 

“Rok opera” pod zvijezdama održana je pred više od 1.000 ljudi na krovu Tržnog centra “Promenada” u Novom Sadu.

Tokom više od dva sata koncerta publika je uživala uz više od 22 antologijska muzička hita rok grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana