“Чорбин” најмрачнији албум поново на винилу

Б. П.
“Чорбин” најмрачнији албум поново на винилу

ЗАГРЕБ - Састав “Рибља чорба” издао је 1984. године свој пети студијски албум као једино издање групе за тадашњи загребачки “Југотон”, а 38 година касније албум добија винилно реиздање, које излази сутра.

Уз плочу долази и богата попратна књижица на 12 страница, са великим текстом или свједочанством главног уредника “Југотона”, чувеног Синише Шкарице, који је описао тренутак довођења “Рибље чорбе” у тадашњи “Југотон” и попратна догађања око албума, али и њихов одлазак.

Ово је уједно било и посљедње издање бенда у оригиналној постави пошто је гитариста бенда Момчило Бајагић већ почео соло каријеру, док је други гитариста Рајко Којић ускоро напустио групу. Такође, бубњар Владимир Голубовић, који је са Бајагом радио на његовом соло албуму “Позитивна географија”, привремено је замијенио Вицка Милатовића који је био у војсци.

Како дискографска кућа ПГП-РТБ није жељела да финансира снимање у Лондону, бенд се преселио у “Југотон”, док је снимање обављено у Љубљани, у не претјерано веселој атмосфери, коју је покојни басиста Миша Алексић у аутобиографији “Уживо” описао као тмурну и депресивну.

Сам албум је имао 11 пјесама, а уз осјетну мрачнију атмосферу, није био ни приближно успјешан као претходни албуми бенда, доносећи само један прави хит, Бајагину емотивну баладу “Кад ходаш”, али је временом стекао култни статус код љубитеља бенда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана