“Čorbin” najmračniji album ponovo na vinilu

B. P.
“Čorbin” najmračniji album ponovo na vinilu

ZAGREB - Sastav “Riblja čorba” izdao je 1984. godine svoj peti studijski album kao jedino izdanje grupe za tadašnji zagrebački “Jugoton”, a 38 godina kasnije album dobija vinilno reizdanje, koje izlazi sutra.

Uz ploču dolazi i bogata popratna knjižica na 12 stranica, sa velikim tekstom ili svjedočanstvom glavnog urednika “Jugotona”, čuvenog Siniše Škarice, koji je opisao trenutak dovođenja “Riblje čorbe” u tadašnji “Jugoton” i popratna događanja oko albuma, ali i njihov odlazak.

Ovo je ujedno bilo i posljednje izdanje benda u originalnoj postavi pošto je gitarista benda Momčilo Bajagić već počeo solo karijeru, dok je drugi gitarista Rajko Kojić uskoro napustio grupu. Takođe, bubnjar Vladimir Golubović, koji je sa Bajagom radio na njegovom solo albumu “Pozitivna geografija”, privremeno je zamijenio Vicka Milatovića koji je bio u vojsci.

Kako diskografska kuća PGP-RTB nije željela da finansira snimanje u Londonu, bend se preselio u “Jugoton”, dok je snimanje obavljeno u Ljubljani, u ne pretjerano veseloj atmosferi, koju je pokojni basista Miša Aleksić u autobiografiji “Uživo” opisao kao tmurnu i depresivnu.

Sam album je imao 11 pjesama, a uz osjetnu mračniju atmosferu, nije bio ni približno uspješan kao prethodni albumi benda, donoseći samo jedan pravi hit, Bajaginu emotivnu baladu “Kad hodaš”, ali je vremenom stekao kultni status kod ljubitelja benda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana