Брус Спрингстин објавио нови албум “Only The Strong Survive”: Бос пјева за своју душу

Бранислав Предојевић
Брус Спрингстин објавио нови албум “Only The Strong Survive”: Бос пјева за своју душу

ЊУ ЏЕРСИ - Легендарни Брус Спрингстин објавио је нови студијски албум, који чини колекција пјесама петнаест великана соул музике под називом “Only The Strong Survive”, уз одушевљење критике и публике.

На свом 21. студијском пројекту, насљеднику плоча “Western Stars“(из 2019) и “Letter To You” (2020) када су оба заузела 2. мјесто на “Билбордовој” листи 200 најбољих, рок великан, познат под надимком Бос, слави драгуље соул музике из легендарних каталога дискографских кућа “Мотаун”, “Стакс”, “Атлантик” и других.

Сам Спрингстин је рекао да је хтио направити албум са вокалима у првом плану кроз омаж музици с којом је одрастао као тинејџер уз радио и џубокс.

- Желио сам да направим албум на којем само пјевам, а са којом је то музиком било боље радити него са великом америчком соул пјесмарицом из шездесетих и седамдесетих. Покушао сам да будем праведан према свима њима и према фантастичним писцима ове величанствене музике. Међу осталима су ме инспирисали Леви Стубс, Дејвид и Џими Рафин, Дајана Рос, Доби Греј и Скот Валкер. Циљ ми је да савремена публика доживи ту љепоту и уживање, баш као што сам то и ја доживио откако сам је први пут чуо. Надам се да волите слушати онолико колико сам ја волио стварати - рекао је Спрингстин.

Такође, по његовим ријечима у свом поткасту “Questlove Supreme”, албум је настао из још једне жеље да ради у студију, али без напорног процеса писања нових пјесама.

- Направио сам плочу са бендом “Е-Street” под називом “Letter To You” и осјећао сам се као да тренутно немам о чему да пишем. Иако ми се чин снимања и боравак у студију и прављење звукова допада па сам помислио да снимим нешто што нисам ја написао - рекао је Спрингстин.

На сајту “Метакритик” албум је добио  оцјену 77 од 100 на основу осам критика критичара, што указује на “генерално повољан” пријем. Ерила Кампбел из магазина “НМЕ” сматра да Спрингстин васкрсава ове класике као средство за прославу, указујући на неке од најјачих текстописаца и вокала свих времена са 15 огромних и искрених поклона, док је Сам Содомски из “Пичфорка” написао да албум има карактер, и више од тога, има енергију. Сам албум додатно потврђује његов став, који је износио о својим музичким утицајима у аутобиографији “Born To Run”.

- Ако сте свирали у бару на обали централног Њу Џерсија шездесетих и седамдесетих, свирали сте соул музику - рекао је Спрингстин.

Албум је продуцирао Рон Анијело, који је одсвирао највећи дио инструмената, уз гостовање Сема Мура и мјешовитог хора пратећих вокала.

Промјене

Спрингстин се у посљедњој епизоди свог поткаста дотакао и огромних промјена у музичкој индустрији током година, жалећи због губитка малих клупских мјеста у којима би умјетник могао да развије своје таленте.

- Недостају ми мјеста на којима сте свирали пет сати увече... Учили смо наш занат комад по комад, пјесму по пјесму. То је данас другачије, имате дијете у његовој спаваћој соби, два мјесеца касније има највећи хит у Сједињеним Државама на радију, а никада у животу није свирао - рекао је Спрингстин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана