Brus Springstin objavio novi album “Only The Strong Survive”: Bos pjeva za svoju dušu

Branislav Predojević
Brus Springstin objavio novi album “Only The Strong Survive”: Bos pjeva za svoju dušu

NjU DžERSI - Legendarni Brus Springstin objavio je novi studijski album, koji čini kolekcija pjesama petnaest velikana soul muzike pod nazivom “Only The Strong Survive”, uz oduševljenje kritike i publike.

Na svom 21. studijskom projektu, nasljedniku ploča “Western Stars“(iz 2019) i “Letter To You” (2020) kada su oba zauzela 2. mjesto na “Bilbordovoj” listi 200 najboljih, rok velikan, poznat pod nadimkom Bos, slavi dragulje soul muzike iz legendarnih kataloga diskografskih kuća “Motaun”, “Staks”, “Atlantik” i drugih.

Sam Springstin je rekao da je htio napraviti album sa vokalima u prvom planu kroz omaž muzici s kojom je odrastao kao tinejdžer uz radio i džuboks.

- Želio sam da napravim album na kojem samo pjevam, a sa kojom je to muzikom bilo bolje raditi nego sa velikom američkom soul pjesmaricom iz šezdesetih i sedamdesetih. Pokušao sam da budem pravedan prema svima njima i prema fantastičnim piscima ove veličanstvene muzike. Među ostalima su me inspirisali Levi Stubs, Dejvid i Džimi Rafin, Dajana Ros, Dobi Grej i Skot Valker. Cilj mi je da savremena publika doživi tu ljepotu i uživanje, baš kao što sam to i ja doživio otkako sam je prvi put čuo. Nadam se da volite slušati onoliko koliko sam ja volio stvarati - rekao je Springstin.

Takođe, po njegovim riječima u svom potkastu “Questlove Supreme”, album je nastao iz još jedne želje da radi u studiju, ali bez napornog procesa pisanja novih pjesama.

- Napravio sam ploču sa bendom “E-Street” pod nazivom “Letter To You” i osjećao sam se kao da trenutno nemam o čemu da pišem. Iako mi se čin snimanja i boravak u studiju i pravljenje zvukova dopada pa sam pomislio da snimim nešto što nisam ja napisao - rekao je Springstin.

Na sajtu “Metakritik” album je dobio  ocjenu 77 od 100 na osnovu osam kritika kritičara, što ukazuje na “generalno povoljan” prijem. Erila Kampbel iz magazina “NME” smatra da Springstin vaskrsava ove klasike kao sredstvo za proslavu, ukazujući na neke od najjačih tekstopisaca i vokala svih vremena sa 15 ogromnih i iskrenih poklona, dok je Sam Sodomski iz “Pičforka” napisao da album ima karakter, i više od toga, ima energiju. Sam album dodatno potvrđuje njegov stav, koji je iznosio o svojim muzičkim uticajima u autobiografiji “Born To Run”.

- Ako ste svirali u baru na obali centralnog Nju Džersija šezdesetih i sedamdesetih, svirali ste soul muziku - rekao je Springstin.

Album je producirao Ron Anijelo, koji je odsvirao najveći dio instrumenata, uz gostovanje Sema Mura i mješovitog hora pratećih vokala.

Promjene

Springstin se u posljednjoj epizodi svog potkasta dotakao i ogromnih promjena u muzičkoj industriji tokom godina, žaleći zbog gubitka malih klupskih mjesta u kojima bi umjetnik mogao da razvije svoje talente.

- Nedostaju mi mjesta na kojima ste svirali pet sati uveče... Učili smo naš zanat komad po komad, pjesmu po pjesmu. To je danas drugačije, imate dijete u njegovoj spavaćoj sobi, dva mjeseca kasnije ima najveći hit u Sjedinjenim Državama na radiju, a nikada u životu nije svirao - rekao je Springstin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana