Британска академија филмске и телевизијске умјетности одаје почаст Ендију Серкису

Agencije
Британска академија филмске и телевизијске умјетности одаје почаст Ендију Серкису

Британска академија филмске и телевизијске умјетности (БАФТА) представиће Ендија Серкиса као британског глумца који је дао изузетан допринос филмској умјетности на овогодишњој додјели својих награда.

 

 

 

 

 

 

Организација је објаснила да ће одати почаст овом глумцу, продуценту и режисеру за пионирски рад на извођењима и за ширење параметара онога шта значи бити глумац у 21. вијеку.

Серкис је остварио изванредне улоге оживљавајући ликове попут Голума у “Господару прстенова” и “Хобиту”, Цезара у “Планети мајмуна”, гориле у “Кинг Конгу” и врховног вође Сноука у филмовима франшизе “Ратови звијезда”.

- Као главни глумац у појединим улогама Енди Серкис глумио је усклађено са развојем дигиталне технологије, што је дозволило филмаџијама да оживе ликове које би у супротном било немогуће адекватно представити на великом платну - назначено је у саопштењу организације БАФТА награда.

Шеф филмског комитета за БАФТА награде Марк Самјуелсон рекао је да је Серкис филму донио много тога новог и револуционарног.

- Ендијев рад на филму, а и изван филма био је ништа друго него револуционаран и инспиративан. Његов утицај који оставља као извођач, предавач и водећи иноватор у филму помогао је и допринио обликовању глобалне филмске индустрије и стварању позитивног утицаја који ће бити видљив и у годинама које су пред нама - навео је он.

Енди Серкис рекао је да му је изузетна част што ће добити ову награду, те да је срећан што је био дио фантастичног филмског путовања, које му је дало прилику да сарађује са неким од најбољих и најквалитетнијих свјетских умјетника.

Први филм који је овај глумац режирао је остварење из 2017. године “Бреатхе”. Након тога је режирао и “Могли: Легенда о џунгли”, који је базиран на дјелу “Књига о џунгли”. Тренутно ради на режији другог дијела филма “Веном” са Томом Хардијем у главној улози, а играће Алфреда Пениворта у “Бетмену” Мета Ривса.

Награде ће бити додијељене 2. фебруара у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана