Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti odaje počast Endiju Serkisu

Agencije
Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti odaje počast Endiju Serkisu

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) predstaviće Endija Serkisa kao britanskog glumca koji je dao izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti na ovogodišnjoj dodjeli svojih nagrada.

 

 

 

 

 

 

Organizacija je objasnila da će odati počast ovom glumcu, producentu i režiseru za pionirski rad na izvođenjima i za širenje parametara onoga šta znači biti glumac u 21. vijeku.

Serkis je ostvario izvanredne uloge oživljavajući likove poput Goluma u “Gospodaru prstenova” i “Hobitu”, Cezara u “Planeti majmuna”, gorile u “King Kongu” i vrhovnog vođe Snouka u filmovima franšize “Ratovi zvijezda”.

- Kao glavni glumac u pojedinim ulogama Endi Serkis glumio je usklađeno sa razvojem digitalne tehnologije, što je dozvolilo filmadžijama da ožive likove koje bi u suprotnom bilo nemoguće adekvatno predstaviti na velikom platnu - naznačeno je u saopštenju organizacije BAFTA nagrada.

Šef filmskog komiteta za BAFTA nagrade Mark Samjuelson rekao je da je Serkis filmu donio mnogo toga novog i revolucionarnog.

- Endijev rad na filmu, a i izvan filma bio je ništa drugo nego revolucionaran i inspirativan. Njegov uticaj koji ostavlja kao izvođač, predavač i vodeći inovator u filmu pomogao je i doprinio oblikovanju globalne filmske industrije i stvaranju pozitivnog uticaja koji će biti vidljiv i u godinama koje su pred nama - naveo je on.

Endi Serkis rekao je da mu je izuzetna čast što će dobiti ovu nagradu, te da je srećan što je bio dio fantastičnog filmskog putovanja, koje mu je dalo priliku da sarađuje sa nekim od najboljih i najkvalitetnijih svjetskih umjetnika.

Prvi film koji je ovaj glumac režirao je ostvarenje iz 2017. godine “Breathe”. Nakon toga je režirao i “Mogli: Legenda o džungli”, koji je baziran na djelu “Knjiga o džungli”. Trenutno radi na režiji drugog dijela filma “Venom” sa Tomom Hardijem u glavnoj ulozi, a igraće Alfreda Penivorta u “Betmenu” Meta Rivsa.

Nagrade će biti dodijeljene 2. februara u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana