Брајан Фери пожелио повратак на Јахорину

Александра Глишић
Брајан Фери пожелио повратак на Јахорину

Гала концерт најпознатијег поп музичара у модерној историји Брајана Ферија, одржан у суботу увече, означен је као највећи спектакл икада запамћен на Јахорини.

Овај 74-годишњи Британац, чија каријера траје више од пола вијека и који је снимио осам албума као члан “Рокси мјузика” те чак 16 као соло умјетник, прва је глобална музичка звијезда која је одлучила да посјети БиХ након дуго година. На самом крају своје посљедње пјесме зажелио је поновни сусрет са публиком на Јахорини.

Готово двије хиљаде људи имало је прилику да ужива и хорски пјева са поп легендом. Јахорина је овим фантастичним концертом отворила нову сезону и најавила многобројна изненађења за наредни период.

Осим безвременских хитова који су обиљежили соло рад Брајана Ферија, он је публику почастио и неким култним пјесмама групе “Рокси мјузик”, коју је овај британски пјевач и текстописац, којег зову и Џејмсом Бондом поп музике, основао 1970. године са басистом Грејемом Симпсоном.

Фери је госте, који су дошли из региона и из неколико европских земаља, почастио репертоаром који је изводио и раније на својој турнеји “Авалон”, која је својеврсно подсјећање на истоимени култни албум из 1982. године његовог некадашњег бенда.

Као предгрупа на сцену су изашли Дејан Цукић & Спори ритам, који су загријали присутне, а Феријев наступ је започео сат касније пјесмом “Тхе Маин Тхинг”, након које су се низале и “Слове То Лове”, “Море Тхан Тхис”, “Авалон”, “Дон'т Стоп Тхе Данце”. Концерт је завршио пјесмом “Лет Стицк Тогетхер”.

- Јахорина је имала Олимпијске игре као један од најзначајнијих догађаја, а сада имамо Брајана Ферија - рекао је директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић.

Како су изјавили организатори, Олимпијски центар “Јахорина” и агенција МИНТ из Бањалуке, Брајан Фери и његова екипа жељели су да публици приуште атмосферу какву доживљавају посјетиоци њихових наступа у лондонском “Ројал Алберт холу”, а у тој намјери су, судећи према реакцијама публике, чини се и успјели.

Публика је у импровизованом шатору, који је постављен специјално за ову прилику, углас пјевала са овом поп легендом, а наступ је трајао нешто мање од два сата.

Брајан Фери и група “Рокси мјузик” сматрају се појавом у поп музици која је “била кривац” за прогресију панк и глам рок звука. Музички критичари су давно бриљантност гласа овог представника новог романтизма метафорично описали као комбинацију најфинијег топлог карамела, шкотског вискија и тамјана.

Олимпијски центар “Јахорина” је поново први у региону покренуо скијалиште, а већ од 4. децембра је могуће скијање на овој планини. У првим данима рада скијалишта забиљежено је повећање промета за готово два пута. Протеклог викенда је и свечано отворена нова сезона пуштањем у рад лифта сидро Пољице и паљењем олимпијског пламена.

Свечаној церемонији отварања зимске сезоне присуствовали су директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић, предсједник Надзорног одбора Недељко Елек, представник компаније “Доппелмаур” Бернард Керсхбаум, као и високи званичници, представници Владе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана