Brajan Feri poželio povratak na Jahorinu

Aleksandra Glišić
Brajan Feri poželio povratak na Jahorinu

Gala koncert najpoznatijeg pop muzičara u modernoj istoriji Brajana Ferija, održan u subotu uveče, označen je kao najveći spektakl ikada zapamćen na Jahorini.

Ovaj 74-godišnji Britanac, čija karijera traje više od pola vijeka i koji je snimio osam albuma kao član “Roksi mjuzika” te čak 16 kao solo umjetnik, prva je globalna muzička zvijezda koja je odlučila da posjeti BiH nakon dugo godina. Na samom kraju svoje posljednje pjesme zaželio je ponovni susret sa publikom na Jahorini.

Gotovo dvije hiljade ljudi imalo je priliku da uživa i horski pjeva sa pop legendom. Jahorina je ovim fantastičnim koncertom otvorila novu sezonu i najavila mnogobrojna iznenađenja za naredni period.

Osim bezvremenskih hitova koji su obilježili solo rad Brajana Ferija, on je publiku počastio i nekim kultnim pjesmama grupe “Roksi mjuzik”, koju je ovaj britanski pjevač i tekstopisac, kojeg zovu i Džejmsom Bondom pop muzike, osnovao 1970. godine sa basistom Grejemom Simpsonom.

Feri je goste, koji su došli iz regiona i iz nekoliko evropskih zemalja, počastio repertoarom koji je izvodio i ranije na svojoj turneji “Avalon”, koja je svojevrsno podsjećanje na istoimeni kultni album iz 1982. godine njegovog nekadašnjeg benda.

Kao predgrupa na scenu su izašli Dejan Cukić & Spori ritam, koji su zagrijali prisutne, a Ferijev nastup je započeo sat kasnije pjesmom “The Main Thing”, nakon koje su se nizale i “Slove To Love”, “More Than This”, “Avalon”, “Don't Stop The Dance”. Koncert je završio pjesmom “Let Stick Together”.

- Jahorina je imala Olimpijske igre kao jedan od najznačajnijih događaja, a sada imamo Brajana Ferija - rekao je direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić.

Kako su izjavili organizatori, Olimpijski centar “Jahorina” i agencija MINT iz Banjaluke, Brajan Feri i njegova ekipa željeli su da publici priušte atmosferu kakvu doživljavaju posjetioci njihovih nastupa u londonskom “Rojal Albert holu”, a u toj namjeri su, sudeći prema reakcijama publike, čini se i uspjeli.

Publika je u improvizovanom šatoru, koji je postavljen specijalno za ovu priliku, uglas pjevala sa ovom pop legendom, a nastup je trajao nešto manje od dva sata.

Brajan Feri i grupa “Roksi mjuzik” smatraju se pojavom u pop muzici koja je “bila krivac” za progresiju pank i glam rok zvuka. Muzički kritičari su davno briljantnost glasa ovog predstavnika novog romantizma metaforično opisali kao kombinaciju najfinijeg toplog karamela, škotskog viskija i tamjana.

Olimpijski centar “Jahorina” je ponovo prvi u regionu pokrenuo skijalište, a već od 4. decembra je moguće skijanje na ovoj planini. U prvim danima rada skijališta zabilježeno je povećanje prometa za gotovo dva puta. Proteklog vikenda je i svečano otvorena nova sezona puštanjem u rad lifta sidro Poljice i paljenjem olimpijskog plamena.

Svečanoj ceremoniji otvaranja zimske sezone prisustvovali su direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić, predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek, predstavnik kompanije “Doppelmaur” Bernard Kershbaum, kao i visoki zvaničnici, predstavnici Vlade Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana