Биографија “Нико се одавде неће извући жив” на српском језику: Прича о животу и смрти Џима Морисона

Приредио: Бранислав Предојевић
Биографија “Нико се одавде неће извући жив” на српском језику: Прича о животу и смрти Џима Морисона

БЕОГРАД - Биографска књига о легендарном музичару и пјеснику Џиму Морисону “Нико се одавде неће извући жив”, аутора Џерија Хопкинса и Денија Шугермена у преводу Дејана Цукића, напокон је доступна на српском језику.

Пред читаоцима је представљен сложени, комплексни карактер америчког рок музичара Џима Морисона (1943-1971), бриљантног, харизматичног пјевача, филозофа, пјесника, делинквента, опсједнутог трагача који је одбацивао сваки ауторитет, умјетника који је из незасите радозналости истраживао границе стварности.

Свеобухватна биографија лидера и његове славне групе “Тхе Доорс”, са 15 до сада необјављених фотографија, новим епилогом и поговором Мајкла Меклура, настајала је током пуних седам година. Написали су је познати рок биограф Џери Хопкинс и Дени Шугерман, новинар и сарадник “Дорса”. Они су особе које имају велику емпатију и блиско искуство са Морисоном, због чега су успјели као тандем да пренесу ову велику модерну трагедију на папир. Хопкинс је музички новинар који је више пута интервјуисао Џима Морисона за чувени часопис “Ролинг Стоун”, а Шугермен је почео да ради за ову групу са само 12 година. Тако су књизи дали аутентичност и истину, ослањали су се на знање из прве руке како би већ тада темељно истраженој биографији дали посебан тон.

Свако поглавље је налик причи која се приповиједа уз логорску ватру и не упознаје читалачку публику само са незгодним детаљима, већ и са атмосфером, присутним личностима, емоцијама, опасностима и тријумфима који су пратили Морисона и “Дорсе” током њиховог метеорског успона на трону рок музике. Има ту и епских сцена опијања, гомила жена и Морисонових сукоба са законом и бројних других догађаја закључно са кобним одласком у Париз, гдје је преминуо у 27 години живота. Такође, присутне су и секвенце промишљених осврта на његову вјешто прикривану људску страну, страхове и несигурности које му је донијела слава и његову жељу да промијени слику о себи у јавности и буде озбиљно схваћен као пјесник, а желио је да буде филмски редитељ.

Аутори

Џери Хопкинс аутор је тридесет шест књига, а биографије “Нико  се одавде неће извући жив” и “Елвис: биографија” биле су прве књиге написане о Џиму Морисону и Елвису Прислију. Морисонова биографија послужила је и као основни извор за филм Оливера Стоуна “Дорс”. Дени Шугермен је као клинац гледао Џима Морисона и Дорсе на наступу 1967. и то му је одредило животни пут. Са 24 године доживио је да књига “Нико се одавде неће извући жив” достигне прво мјесто листе најпродаванијих по листу “Њујорк тајмс”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана