Biografija “Niko se odavde neće izvući živ” na srpskom jeziku: Priča o životu i smrti Džima Morisona

Priredio: Branislav Predojević
Biografija “Niko se odavde neće izvući živ” na srpskom jeziku: Priča o životu i smrti Džima Morisona

BEOGRAD - Biografska knjiga o legendarnom muzičaru i pjesniku Džimu Morisonu “Niko se odavde neće izvući živ”, autora Džerija Hopkinsa i Denija Šugermena u prevodu Dejana Cukića, napokon je dostupna na srpskom jeziku.

Pred čitaocima je predstavljen složeni, kompleksni karakter američkog rok muzičara Džima Morisona (1943-1971), briljantnog, harizmatičnog pjevača, filozofa, pjesnika, delinkventa, opsjednutog tragača koji je odbacivao svaki autoritet, umjetnika koji je iz nezasite radoznalosti istraživao granice stvarnosti.

Sveobuhvatna biografija lidera i njegove slavne grupe “The Doors”, sa 15 do sada neobjavljenih fotografija, novim epilogom i pogovorom Majkla Meklura, nastajala je tokom punih sedam godina. Napisali su je poznati rok biograf Džeri Hopkins i Deni Šugerman, novinar i saradnik “Dorsa”. Oni su osobe koje imaju veliku empatiju i blisko iskustvo sa Morisonom, zbog čega su uspjeli kao tandem da prenesu ovu veliku modernu tragediju na papir. Hopkins je muzički novinar koji je više puta intervjuisao Džima Morisona za čuveni časopis “Roling Stoun”, a Šugermen je počeo da radi za ovu grupu sa samo 12 godina. Tako su knjizi dali autentičnost i istinu, oslanjali su se na znanje iz prve ruke kako bi već tada temeljno istraženoj biografiji dali poseban ton.

Svako poglavlje je nalik priči koja se pripovijeda uz logorsku vatru i ne upoznaje čitalačku publiku samo sa nezgodnim detaljima, već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i “Dorse” tokom njihovog meteorskog uspona na tronu rok muzike. Ima tu i epskih scena opijanja, gomila žena i Morisonovih sukoba sa zakonom i brojnih drugih događaja zaključno sa kobnim odlaskom u Pariz, gdje je preminuo u 27 godini života. Takođe, prisutne su i sekvence promišljenih osvrta na njegovu vješto prikrivanu ljudsku stranu, strahove i nesigurnosti koje mu je donijela slava i njegovu želju da promijeni sliku o sebi u javnosti i bude ozbiljno shvaćen kao pjesnik, a želio je da bude filmski reditelj.

Autori

Džeri Hopkins autor je trideset šest knjiga, a biografije “Niko  se odavde neće izvući živ” i “Elvis: biografija” bile su prve knjige napisane o Džimu Morisonu i Elvisu Prisliju. Morisonova biografija poslužila je i kao osnovni izvor za film Olivera Stouna “Dors”. Deni Šugermen je kao klinac gledao Džima Morisona i Dorse na nastupu 1967. i to mu je odredilo životni put. Sa 24 godine doživio je da knjiga “Niko se odavde neće izvući živ” dostigne prvo mjesto liste najprodavanijih po listu “Njujork tajms”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana